Coronavirus - România: 191102 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sărbătoare importantă în 3 octombrie - Ce semnifică această zi mare

Saturday, 03 October 2020, 07:02 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Istratie Dan

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist

Greco-catolice
Sf. ep. Dionisie Areopagitul. Fer. Bogdánffy Szilárd

Romano-catolice
Ss. Dionisie Areopagitul; Candida, m.; Ff. Constantin Ignaţiu Bogdánffy, ep. m.; Crescenţiu, pr. m.


Sfântul Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 3 octombrie.

S-a născut în Atena, din părinţi necredincioşi, într-o familie bogată. A primit o educaţie deosebită în oraşul natal pe care a desăvârşit-o în Egipt.

Sfântul Dionisie era cunoscut de societatea ateniană ca unul dintre cei mai mari filosofi.

Despre Sfântul Dionisie se spune că atunci când se afla departe de Atena, în Eliopol, Egipt, a fost martor la un fenomen care l-a tulburat mult.

Era vremea în care Mântuitorul Hristos se afla răstignit pe cruce, iar în timpul amiezii cerul s-a întunecat timp de trei ore. Atunci, Sfântul Dionisie, mirându-se, a spus: "Sau Dumnezeu, Ziditorul lumii, pătimeşte, sau lumea aceasta văzută se sfârşeşte" (vol. "Vieţile Sfinţilor").

Acestea le-a grăit din duhul lui Dumnezeu, şi nu după înţelepciunea acestui veac.

Întorcându-se în Atena, s-a căsătorit şi, ca primul dintre ai săi, fiind de neam bun, a fost ales conducător al oraşului.

Sfântul Dionisie a crezut în Hristos în urma predicii Sfântului Apostol Pavel susţinută în Areopag, în care arăta că Dumnezeu cel necunoscut pe care îl cinstesc atenienii alături de ceilalţi zei, Cel care va împărăţi cerul şi pământul şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit, a venit (Fapte 17, 34).

El S-a născut din Preacurata şi pururea Fecioara Maria şi pentru mântuirea oamenilor a răbdat pironirea pe cruce; a cărui pătimire, soarele, neputând s-o vadă, s-a întunecat şi nu s-a mai văzut lumina lui în lume vreme de trei ceasuri.

Acest Dumnezeu a înviat din morţi şi S-a suit la ceruri.

Aducându-şi aminte Dionisie de întunericul care a cuprins tot pământul, fapt confirmat de Sfântul Pavel, a crezut că Mântuitorul într-acea vreme a pătimit în trup omenesc, deschizându-şi mintea şi inima spre cunoştinţa necunoscutului Dumnezeu, Iisus Hristos.

Este autorul unor opere cunoscute în literatura de specialitate sub numele de "Corpus areopagiticum". Cele mai cunoscute texte ale Sfântului Dionisie Areopagitul sunt patru tratate: "Despre numirile dumnezeieşti sau Despre numele divine"; "Despre teologia mistică"; "Despre ierarhia cerească"; "Despre ierarhia bisericească".

Sfântul Dionisie Areopagitul a avut un sfârşit martiric. 

Alte articole din: CULTURĂ
Alte articole din: CULTURĂ