Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sărbătoare 6 noiembrie - Zi cu o semnificație aparte pentru români

Friday, 06 November 2020, 06:13 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Istratie Dan

Ortodoxe
Sf. Ier. Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Luca din Sicilia

Greco-catolice
Sf. aep. Pavel Mărturisitorul

Romano-catolice
Sf. Leonard, pustnic


Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 6 noiembrie.

Sfântul Pavel era din Tesalonic. A fost ales patriarh în timpul domniei - în partea de răsărit a Imperiului Roman - împăratului Constanţiu (337-361), fiul împăratului Constantin cel Mare (306-337), care prin Edictul de la Milan (313) a asigurat libertatea Bisericii.

Constanţiu era arian şi din acest motiv l-a izgonit din scaunul de patriarh pe Sfântul Pavel, punându-l în locul lui pe Eusebiu al Nicomidiei. În acea vreme biserica era grav tulburată de erezia lui Arie, teolog şi preot din Alexandria, care susţinea că Fiul nu este de o fiinţă cu Tatăl, deşi la Sinodul I Ecumenic de la Nicea, din anul 325, această erezie fusese condamnată cu argumente teologice de necontestat, arianismul era încă îmbrăţişat de mulţi şi chiar de către împărat.

După acest prim surghiun, Sfântul Pavel a revenit la scaunul său episcopal, cu o scrisoare din partea împăratului Constans, fratele lui Constanţiu, aflat pe tronul imperial de la Roma. Păstorirea sa nu a durat însă prea multă vreme, căci împăratul sfătuit fiind de arieni îl va alunga din nou. A fost adus atunci, pe scaunul patriarhal de la Constantinopol, Macedonie, cel care era diacon în vremea Sfântului Alexandru, predecesorul Sfântului Pavel în scaunul patriarhal de la Constantinopol, preferat de arieni pentru superficialitatea lui.

Macedonie, în calitate de patriarh al Constantinopolului, a dezlănţuit în Biserică o prigoană la fel de sălbatică ca în vremea persecuţiilor susţinute de împăraţii romani politeişti împotriva creştinilor. Cu ajutorul guvernatorului Filip, a izgonit şi ucis pe episcopii drept credincioşi, înlocuindu-i cu episcopi eretici. Mulţime de oameni din rândul celor care nu voiau să accepte erezia ariană a fost omorâtă în chinuri mari.

Sfântul Pavel a fost surghiunit în Armenia. Aici a fost lăsat fără hrană şi apă mai multe zile, fiind apoi sugrumat de arieni în biserică cu omoforul său. 

Alte articole din: CULTURĂ
Alte articole din: CULTURĂ