Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sărbătoare 31 octombrie - Puțină lume știe semnificația ascunsă a acestei zile importante

Saturday, 31 October 2020, 06:37 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Istratie Dan

Ortodoxe
Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis; Sf. Mc. Epimah
(Sâmbăta morţilor - Moşii de toamnă)

Greco-catolice
Sf. ap. Stahie, Apelie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis, din cei 70; Sf. m. Epimah

Romano-catolice
Sf. Alfons Rodriguez, călug.


Sfinţii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 31 octombrie, sunt dintre cei şaptezeci de ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos.

Aceşti sfinţi apostoli sunt consemnaţi în Epistolele Sfântului Apostol Pavel, pentru lucrarea lor împreună la întemeierea Bisericii din Roma (Rom. 16, 6-15).

Sfântul Stahie a fost aşezat episcop în Bizanţ de Sfântul Apostol Andrei. Sfinţii Amplie şi Urban au fost puşi episcopi tot de Sfântul Andrei: Amplie în Odisopole (Varna de astăzi), iar Urban în Macedonia. Au fost amândoi martirizaţi.

Sfântul Narcis a fost episcop la Atena, Sfântul Apelie, la Heracleea, iar Sfântul Aristobul în Britania şi, mărturisind pe Hristos, au plecat din această lume.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Mucenic Epimah. Originar din cetatea Pelusiu din Egipt, Sfântul Mucenic Epimah era un creştin râvnitor. A trăit în timpul guvernatorului Apelian, care chinuia creştinii din Alexandria.

Sfântul Epimah a răsturnat jertfelnicul în timp ce se aduceau jertfe idolilor. A fost prins şi supus la chinuri. În timpul schingiuirilor, s-a apropiat de el o femeie care era oarbă de un ochi şi căzând o picătură din sângele sfântului mucenic, ochiul i s-a vindecat. Sfântul Mucenic Epimah a primit sfârşit său mucenicesc prin tăierea capului. 

Alte articole din: CULTURĂ
Alte articole din: CULTURĂ