Succesul vaccinării copiilor „depinde foarte mult de nivelul de informare și comunicare”, este de părere coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Valeriu Gheorghiță spune că și în acest caz, al informării vaccinării copiilor și adolescenților „este element critic, comunicarea niciodata nu a stricat”.
Valeriu Gheorghiță a explicat și cum va decurge vaccinarea în cazul copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, preconizată să înceapă din vara acestui an.
„Cu siguranță se va folosi infrastructura actuală. Vaccinul care va primi autorizarea (pentru imunizarea copiilor - n.red.) va fi de la Pfizer, care are acest lanț particular de frig”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.
De cine trebuie însoțiți copiii când vin să se vaccineze
„Singura mențiune e legată de prezentarea minorului împreună cu un adult care-l reprezintă din punct de vedere legal, părinți, bunici ș.a.m.d. Consimțământul informat se oferă de tutorele legal”, a precizat Gheorghiță.
PROCEDURA de vaccinare în cazul copiilor și adolescenților
„Procedura de vaccinare e similară (cu a adulților - n.red.), schema de vaccinare este aceeași, doza de vaccin la fel”, a mai spus medicul militar Valeriu Gheorghiță.
Reamintim că în cazul imunizării cu vaccinul de la Pfizer/BioNtech, administrarea celor două doze, a primei și a rapelului, are loc la un interval de timp de 21 de zile.
În România, până în 3 mai 2021, în cele aproape 5 luni de când este administrat vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech au fost raportate 6.815 de reacții adverse, dintre care peste 5.600 de tip general.
Atenționări și precauții speciale pentru utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 Pfizer
Recomandări generale
Hipersensibilitate și anafilaxie
Au fost raportate evenimente de anafilaxie. Trebuie să fie întotdeauna disponibile un tratament medical și o supraveghere adecvate, în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului. Se recomandă monitorizarea atentă timp de cel puțin 15 minute după vaccinare. Persoanelor care au manifestat anafilaxie la prima doză de Comirnaty nu trebuie să li se administreze a doua doză de vaccin.
Reacții asociate cu anxietatea
În asociere cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, incluzând reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecției
cu acul. Este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin.
Boală concomitentă
Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută severă, însoțită de febră sau cu infecție acută. Prezența unei infecții minore și/sau a febrei scăzute nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.
Trombocitopenie și tulburări de coagulare
În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară hemoragii sau echimoze.
Persoane imunocompromise
Eficacitatea, siguranța și imunogenitatea vaccinului nu au fost evaluate la persoane imunocompromise, inclusiv cele cărora li se administrează tratament imunosupresor. Eficacitatea Comirnaty poate fi diminuată la persoanele imunocompromise.
Efecte adverse adverse ale vaccinului Pfizer
Siguranța Comirnaty (vaccinul Pfizer/BioNTech - n.red.) a fost evaluată la participanți cu vârsta minimă 16 ani, în 2 studii clinice care au inclus 21744 participanți cărora li s-a administrat cel puțin o doză de Comirnaty. (..) La participanții cu vârsta minimă 16 ani cele mai frecvente reacții adverse au fost durere la nivelul locului de administrare a injecției (>80%), fatigabilitate (>60%), cefalee (>50%), mialgie și frisoane (>30%), artralgie (>20%), febră și tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției (>10%), iar acestea au fost de regulă ușoare sau moderate ca intensitate și s-au remis în decurs de câteva zile de la vaccinare. O frecvență puțin mai scăzută a evenimentelor de reactogenitate a fost asociată cu vârsta mai înaintată.
Lista reacțiilor adverse din studiile clinice, sub formă de tabel. Reacțiile adverse observate în timpul studiilor clinice sunt prezentate mai jos în funcție de următoarele categorii de frecvență:
Foarte frecvente (≤1/10),
Frecvente (≤1/100 și Mai puțin frecvente (≤1/1000 și Rare (≤1/10000 și Foarte rare ( Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
TOT ce trebuie să știi despre vaccinul dezvoltat de BioNTech și Pfizer