Eduard Hellvig: ”SRI a rupt orice legătură cu trecutul”. Documente din arhiva SRI, trimise la CNSAS

Thursday, 05 October 2017, 10:30 Sursă: REALITATEA.NET

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că SRI a încheiat orice fel de legătură cu trecutul nefast de dinainte de 1989. Mai mult de atât, șeful SRI, a subliniat faptul că SRI a predat CNSAS toate dosarele solicitate de Consiliu, referitoare la cadre stabilite prin sentințe judecătorești ca fiind ”lucrători ai Securității”.

Adaugă părerea ta

”În ciuda numeroaselor afirmații vehiculate deliberat, pot spune cu toată responsabilitatea că SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de 89 și că întreaga activitate este guvernată de principii și valori pe care le respectăm în orice împrejurare. De exemplu, s-a vorbit în aceste zile despre achetarea dizidentului inginer Gheorghe Ursu. Au trecut 32 de ani de atunci. Au trecut 30 de ani și de la evenimentele din Brașov 1987. Și sunt de acord că trebuie făcută odată lumină în aceste cazuri. Iar eu voi face tot ce ține de mine pentru acest lucru. Vă anunț în premieră că am finalizat, în cadrul unor structuri interne specializate, procedurile pentru a putea preda către CNSAS și anumite documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, și care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat. De fapt, conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele solicitate de Consiliu, referitoare la cadre stabilite prin sentințe judecătorești ca fiind ”lucrători ai Securității”.”, a precizat Hellvig. 

Discursul șefului SRI a fost susținut în cadrul inaugurării programului de master ”Studii de securitate globală” din cadrul Universității de Vest Timișoara.

”Includerea cursului de masterat pentru studii de securitate globală în programa de învățământ dovedește capacitatea Universității de Vest. Totodată, reflectă dorința de a pregăti experti capabili să evalueze corect riscurile cu care ne confruntăm. Revenind în prezent, nu vă ascund că demersul de creare a acestui program de astudii rezonează cu un obiectiv major al Serviciului Român de Informații.”, a mai transmis Hellvig. 

Șeful SRI a vorbit și despre misiunea unui serviciu modern de informații care trebuie ”să furnizeze informații de calitate. În toată lumea, informația valoroasă se obține greu, în secret, cu profesioniști și riscuri pe măsură. Aceste informații, utilizate corect de către beneficiarii lor, au rolul de a aduce n societate siguranță, bunăstare, progres, adică de a consolida democrația”. 

Întreg discursul susținut de Eduard Hellvig a fost transmis live pe pagina oficială de Facebook a Serviciului Român de Informații