Procurorul general: "Consultarea Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei este obligatorie"

 
Procurorul general, atac dur la legile justiţiei: Ministerul Public nu va abdica de la independenţă
Procurorul general, atac dur la legile justiţiei: Ministerul Public nu va abdica de la independenţă

"Consultarea Comisiei de la Veneția pe legile justiției este obligatorie, fără niciun dubiu!" Afirmația îi aparține procurorului general, Augustin Lazăr. Magistratul explică, însă de ce parlamentării nu țin cont de asta.

"Nu există, evident, niciun interes din partea celor care vor să promoveze în grabă legile justiției pentru că ar dura o perioadă de timp și le-ar strica planurile!", a susținut Lazăr, într-o declarație difuzată în premieră la Realitatea TV.

În cea mai vehementă reacție de până acum, Procurorul General spune că pregătește contra-atacul.

"E evident că noi suntem îngrijoraţi, Ministerul public e îngrijorat şi societatea civilă văd că este îngrijorată de tot ce se întâmplă. Suntem hotărâţi să ne păstrăm statulul pe care îl avem şi să ne apărăm atributul de independenţă pe care magistraţii, procurorii l-au obţinut până acum", a declarat Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr, procurorul general al României, susţine că "Ministerul Public nu va abdica nici de la independență și nici de la fermitate. Independența conferită de Constituția României se apără cu demnitate, fermitate și prin instrumente juridice puse la dispoziție de lege". Reacţia vine după ce, cu 12 voturi "pentru" și 5 voturi "împotrivă", majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia specială condusă de Florin Iordache a aprobat modificarea Legii nr. 304/2004 în sensul înființării unei secții speciale care să-i investigheze pe magistrați, dar și toate cazurile în care ar fi implicați.

 

"Există o legătură clară între statul de drept și independența procurorilor. Ne referim la independența procurorilor pentru că doar astfel, infracțiuni grave pot să fie trimise în judecată, adică judecătorii să aibă posibilitatea de a se pronunța asupra vinovăției sau inocenței inculpaților.

A hărțui procurorii, a-i pune într-o stare defensivă, a-i amenința cu răspunderi juridice disproporționate față de eventualele greșeli profesionale făcute, a asimila ipso facto o decizie judecătorească de achitare a unui inculpat cu o culpă profesională, a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliție și instanțe judecătorești, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, așa cum este Ministerul Justiției, condus de un ministru al justiției numit politic și cu agendă politică înseamnă, pe scurt, a încălca de o manieră gravă principii fundamentale ale statului de drept.

Statul de drept se bazează pe principiul supremației legii, dar el presupune și ideea de responsabilitate, morală, etică, politică, juridică. Responsabilitatea nu înseamnă doar răspundere ci mai mult, o atitudine de implicare în stabilirea unui cadru instituțional în care subiecții de drept constituțional să acționeze conștient, pentru binele comun, să își asume deciziile luate și să dea dovadă de respect pentru cetățenii pe care îi guvernează. Responsabilitatea înseamnă bună guvernare.

Buna guvernare reprezintă în egală măsură o garanție a conturării cadrului juridic adecvat pentru ca infractorii să răspundă pentru faptele penale comise, de la cele mai puțin grave și până la cele extrem de grave. Instituția statului român care trebuie să asigure judecătorilor posibilitatea de a se pronunța asupra vinovăției infractorilor este, fără îndoială, Ministerul Public, adică totalitatea procurorilor din România.

Ministerul Public nu este un minister în sensul executiv al termenului; el este alcătuit din procurori, care își exercită, conștient și hotărât atribuțiile constituționale, în baza unei vocații, în baza unui mandat al societății, iar nu ca împuternicire din partea vreunei guvernări. În atribuțiile lor, procurorii români reprezintă interesul public, reprezintă societatea, nu reprezintă interese partizane și refuză controlul politic", arată procurorul general.

"Procedând astfel, Ministerul Public își va asuma independența de care trebuie să beneficieze potrivit Constituției României, precum și documentelor internaționale, unele dintre ele devenite prin ratificare parte a dreptului intern, în conformitate cu dispozițiile art. 11 din Constituția României.

Răspundem astfel, tuturor întrebărilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului, de a lipsi procurorii români de independență, pe căi dubioase, prin proiecte și proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale în cercuri politice cu interese împotriva înfăptuirii justiției penale, că Ministerul Public nu va abdica nici de la independență și nici de la fermitate.

Independența conferită de Constituția României se apără cu demnitate, fermitate și prin instrumente juridice puse la dispoziție de lege!", arată Augustin Lazăr în mesajul public.

Circul continuă. Comisia Iordache, vot favorabil pentru secția specială dedicată magistraților

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
George
08 Dec 12:49
Dl Procuror G-l are dreptate atunci cand trage semnalul de alarma!
Trebuie sa se opreasca totusi; incalca, la randul lui un principiu fundamental- al separarii puterilor in stat!
Am invatat ca " lefiuitorul"- legiuieste, executivul-cu trebile Statului, Puterea judecatoreasca- cu judecata! Magistratii vegheaza la respectarea legii si trag la raspundere pe cei care au incalcat legile!
E bine ca se intervine! Se pare ca acum avem grija sa suflam in iaurt, dupa ce cu totii, dar mai ales magistratii, ne-am ars cu privire la Codul penal si C.proc.pen.
Atunci NIMENI nu a luat atitudine cu privire la continut, dar mai ales, la modalitatea de adoptare in Parlament.
Apreciez ca, acum a existat dezbatere publica, transparenta !
Regula in democratie presupune sa ne ascultam, unii pe ceilalti; insa votul decide, iar cei care sunt majoritari vor trebui sa-si asume...vor fi taxati la scrutinul electoral urmator! Cu o conditie- sa iesim la vot !
Pana atunci , sa facem treaba responsabil, sa emitem legea buna, impersonala si care sa dainuie...
Sa nu uitam, ce ne invata batranii nostri, suntem cu totii muritori, PATRIA SI POPORUL vor trai fara alde Dragnea, Iordache, Lazar, Kovesi....
Pe MS. REGELE MIHAI l-am pierdut, povata Lui cu privire la Tara ce o avem "ca imprumut de la copiii nostri" ar trebui sa ne calauzeasca !
Dumnezeu sa-L ierte pe MARIA SA, dar si pe noi, ca nu mai stim ce facem !
Răspunde
0 0
Petru Mazilu
07 Dec 19:09
A gresi este firesc, este admis si de religie si de DUDO, dar sa gresesti in detrimentul omului nu este de admis, amintitiva multele anchete facute si cu mult a expunere mediatica (cazzurile: zaharul, vamesii, politia de frontiera s.a) vieti distruse, imbolnaviri,decese in aceste cazuri. SI CINE A RASPUNS. De ce fug magistratii sa raspunda pt incalcarile drepturilor procedurale ale inculpatilor (ale omului). Lazar spune ca actul de justitie este efectuat cu profesionalism,cu demnitate, DAR DEMNITATEA VICTIMEI actului de justitie cine o respecta? CIOMU a platit scump pt o greseala, magistratii de ce sa nu plateasca pt greselile lor? Magistratii sunt mai presus de un OM? Eu ca um simplu platesc daca gresesc, si magistrtatul este om si trebuie sa platesca.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?