Prima şedinţă publică a plenului CCR în noua componenţă

 

Astăzi, are loc prima ședință publică a Curții Constituționale a României în noua sa componenţă cu trei judecători noi: Gheorghe Stan, Cristian Deliorga și Simina Tănăsescu.

Marţi, Gheorghe Stan, numit de Camera Deputaților şi Cristian Deliorga, numit de Senat, au depus jurământul pentru posturile de judecători la Curtea Constituţională.

Tot marţi, Valer Dorneanu a fost reales preşedinte al CCR pentru un mandat de trei ani, prin vot secret.

Şedinţa începe la ora 9.00 şi are trecute pe lista de şedinţă publică 10 dosare, au transmis reprezentanţii CCR.

Ceilalți șase judecători ai CCR sunt: Livia Stanciu, numită de Iohannis, Valer Dorneanu (PSD) Varga Attila (UDMR), Mona Pivniceru(PNL), Marian Enache(PSD și Daniel Morar, numit de fostul președinte Traian Băsescu.

Curtea se compune din nouă judecători numiți pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau reînnoit. Câte trei judecători sunt numiți de către Camera Deputaților, Senat, respectiv de Președintele României.

Componența Curții se înnoiește cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autoritățile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător.

Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înființarea Curții, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 și 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.

Curtea Constituțională a României (CCR) este unica autoritate de jurisdicție constituțională în România, independentă față de orice altă autoritate publică și care are, conform Constituției României, rolul de garant al supremației Constituției.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Basil
20 Jun 08:07
Independenti pe dracu', fac jocurile psd-ului !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?