Carmen Dan: Au fost descoperite 5 cazuri de abuzuri contra unor persoane care n-au comis violenţe

 

Carmen Dan, ministrul afacerilor Interne, a făcut declaraţii după 9 zile de la evenimentele regretabile din data de 10 august, când a avut loc mitingul Diasporei.Carmen Dan a precizat că i s-a prezentat raportul privind evenimentele din 10 august.

Citiţi şi:

Rareş Bogdan o desfiinţează pe Carmen Dan: "Ne-a aburit. A făcut o declaraţie jenantă"

"Astăzi mi s-a prezentat raportul privind evenimentele din 10 august. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit, fie ei membri ai forțelor de ordine sau civili. Nu am nicio ezitare să prezint acest raport în parlament sau în CSAT. Au fost deschise 21 de dosare penale, trei persoane au fost arestate, au fost aplicate 64 de amenzi contravenționale

De mâine vom merge la parchetele civile cu date si sesizări. Avem 2 terabytes de filmări. Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe. Au fost descoperite 5 cazuri de abuzuri contra unor persoane care nu au comis acte de violență.

Raportul are 90 de file și este clasificat secret de serviciu. Conform datelor din raport care pot fi făcute publice, MAI a cerut instituțiilor partenere date privind acest protest. Fluxul informațional nu a adus noutăți. Cazan a avut la dispozitive resurse suplimentare, dar și jandarmi din București, Constanța, Craiova. Dacă există o lege care permite jandarmilor să folosească gaze lacrimogene, nu există o lege care să permită protestatarilor să arunce cu pietre din pavaj", a afirmat Cramen Dan.

Dan, atac la servicii: Informaţiile primite înainte de 10 august nu au arătat o situaţie de criză

Carmen Dan a anunţat că informările venite de la servicii referitoare la mitingul din 10 august au avut caracter general şi nu au arătat o situaţie de criză care, prin complexitate, să ameninţe situaţia politică sau socială.

"Nu a existat un organizator care să-şi asume responsabilitatea legală. Legea reglementează şi adunările publice spontane, dar nu am fost într-o astfel de situaţie. Acest protest a fost anunţat în spaţiul public şi în mass-media. Acest raport are 90 de file şi e clasificat secret de serviciu. Natura clasificată este dată de faptul că informaţii date vizează date solicitate unor instituţii”, a declarat Carmen Dan.

"Existau două grupuri de protestatari: unul în Piața Victoriei, unul în Piața Universității. Nu au existat intenții din partea jandarmilor de a provoca mulțimile. La ora 16 s-a prezentat prefectul în piață. Grupările se îndreptau spre intrarea în curtea Palatului Victoria, printre mașini, dinspre strada Paris. În fața Guvernului se permite o presiune constantă, pentru a bloca regruparea jandarmilor. Jandarmeria a folosit gaze iritante abia acum", a mai zis ministrul de Interne, care apoi a făcut o radiografie cronologică a evenimentelor:

"Ora 16:53: primul jandarm rănit. Jandarmii au optat pentru acțiune defensivă, descurajantă, ce a repliat grupul de protestatari. Conform art. 17 din legea 60/1991, dacă adunările publice își pierd caracterul pașnic, autoritățile pot interveni pentru a restabili ordinea publică.

Ora 18:00: Comandantul acțiunii convoacă o ședință cu șefii de dispozitiv. La ședință a participat și un procuror militar.

Ora 18:48: Apariția în piață a galeriilor de fotbal. Venirea acestora nu s-a făcut în grup organizat, împiedicând Jandarmeria să le blocheze accesul în piață.

Ora 20:00: Comandantul prezintă necesitatea unei intervenții pentru restabilirea ordinii publice. Prefectul este de acord. Este semnalată prezența unui grup de suporteri violenți pe Iancu de Hunedoara. Au fost persoane care nu s-au delimitat de cei agresivi.

Orele 21:00-22:00: Au fost efectuate în mod repetat avertizări și somații cu dispozitive de intervenție sonoră. A fost apoi o ultimă somație pentru ca protestatarii să părăsească piața.

Ora 22:53: dispeceratul 112 semnalează că pe Calea Buzești sunt persoane violente. Jandarmeria cere intervenția Poliției.

Ora 23:01: Echipajele spun că nu există violențe sau vandalism în zonă, astfel că se retrag. Echipajele sunt blocate de oameni. Alte 3 echipaje ale Poliției sunt blocate după aceasta. Jandarmii sunt trimiși către polițiștii blocați. În acest moment, cei doi jandarmi sunt izolați, unuia dintre ei fiindu-i sustras pistolul. Comandantul ordonă restabilirea ordinii publice.

O armă de foc fusese sustrasă, era în posesia unui agresor. Persoane pașnice, dar care n-au părăsit zona, au avut de suferit.

Ora 01:00: ordinea publică a fost restabilită", a spus Carmen Dan, care a susţinut că Jandarmeria are voie să folosească echipamentul din dotare: "Dacă Jandarmeria are o lege care permite folosirea echipamentului din dotare, nu există o lege care dă protestatarilor să folosească obiecte contondente. 70 de persoane au fost transportate la spital, dintre care 14 jandarmi. 3 jandarmi au fost internați în spital".

Carmen Dan a prezentat un top a ceea ce a numit ea "manipulări"

Ministrul Afacerilor Interne a prezentat mai multe informaţii despre miting pe care le-a catalogat drept manipulări. Printre acestea, se numără şi cea privind ieşirea femeii jandarm din spital sau faptul că forţele de ordine ar fi bătut o femeie în scaun cu rotile.

"Jandarmeria trimisă în punctul de frontieră să prevină oamenii să vină la protest, fapt ce a dus la aglomerarea foarte mare. În realitate, punctul de trecere al frontierei Borş a fost tranzitat de 8.359 cetăţeni români şi străini, unii turişti, nu care aveau scopul de a veni la protest”, a fost prima informaţie pe care Carmen Dan a catalogat-o drept manipulare.

De asemenea, ministrul a precizat că informaţiile vehiculate în spaţiul public potrivit cărora forţele de ordine ar fi bătut o femeie în scaun cu rotile sunt false.

"Au fost prezentate informaţii potrivit cărora jandarmii au bătut o persoană în scaun cu rotile. Este regretabil şi josnic faptul că sunt folosite persoane în scaunul cu rotile. Imaginile arată că aceasta s-a aruncat pur şi simplu din cărucior", a completat Dan.

Tot drept manipulare a fost etichetată şi informaţia potrivit căreia jandarmii ar fi bătut un pensionar. "Un pensionar a fost bătut fără milă de jandarmi. În realitate, bărbatul a atacat jandarmii în dispozitiv. Ulterior i s-a întocmit dosar penal pentru ultraj”, a spus ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a declarat că au fost şi instigatori printre manifestanţi, care îndemnau la violenţă asupra forţelor de ordine. "Mălin Bot sau alţii instigau să ia armele jandarmilor şi să îi împuşte în cap”, a spus Carmen Dan.

"În Piaţă au fost manifestanţi paşnici pe care Jandarmeria i-a acoperit cu gaze. Au fost doar 2-3 violenţi. Procurorul prezent în Piaţă a notat că, în jurul orei 16.00, aproximativ 1.000 de persoane se manifestau violent la adresa protestatarilor paşnici, cât şi a jandarmilor. Altă manipulare. Cei doi jandarmi lăsaţi în urmă. Jandarmii făceau parte dintr-o trupă menită să intervină în zona fast food, în urma unui apel la 112. Tânăra a căzut. Colegul ei a înercat să o ajute să se ridice”, a declarat ministrul.

Carmen Dan a precizat că în imaginile transmise de la spitalul unde a fost internată femeia jandarm agresată la miting apărea de fapt colega acesteia, nu ea.

"În realitate, femeia prezentată este colega celei agresate. Traumatism coloană cervicală a fost primul diagnostic. Ulterior, în urma investigării computer tomograf, a fost schimbat diagnosticul. Cum v-aţi fi aşteptat să iasă Ştefania din spital. Eraţi fericiţi dacă ieşea în scaunul cu rotile?”, a întrebat ministrul.

Printre datele pe care Carmen Dan le-a catalogat drept manipulări s-a numărat şi fotografia cu jandarmul aflat faţă în faţă cu sora sa, plângând împreună, ce a fost prezentat ca fiind din Piaţa Victoriei. Ministrul spune că, în realitate, era vorba de o imagine la un miting din Sofia din 2013. Totodată, şi informaţia potrivit căreia s-ar fi încercat oprirea oamenilor să ajungă cu trenurile sau microbuzele în Bucureşti este falsă, a mai spus ministrul.


Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Dragos
20 Aug 00:24
Un raport foarte bun, clarifica intervenția în forță a Jandarmeriei
Răspunde
0 0
Zamfir
20 Aug 00:12
Scandalos "raportul"... sau mai bine zis, compunerea slugii Carmen Dan... bazată pe înșiruirea unor evenimente mai mult sau mai puțin adevărate, dar oricum selectate cu atenție, astfel încât să-i poată manipula pe credulii susținători PSD.
Doamnă... Slugă, doamnă Pseudoministru de Interne, tu și toți nemernicii din PSD, chiar ne credeți proști de v-ați străduit să compuneți "raportul" ăsta de toată jena? Am văzut cu ochii noștri ce s-a întâmplat în Piața Victoriei în seara de 10 August... așa că nu mai încercați sa ne faceți să credem că e albă, pentru ca noi știm sigur că e neagră rău... Penali de toată jena ce sunteți! O să reușim noi să vă îndepărtăm de la putere... să vă văd atunci...
Răspunde
0 0
Zamfir
20 Aug 00:12
Scandalos "raportul"... sau mai bine zis, compunerea slugii Carmen Dan... bazată pe înșiruirea unor evenimente mai mult sau mai puțin adevărate, dar oricum selectate cu atenție, astfel încât să-i poată manipula pe credulii susținători PSD.
Doamnă... Slugă, doamnă Pseudoministru de Interne, tu și toți nemernicii din PSD, chiar ne credeți proști de v-ați străduit să compuneți "raportul" ăsta de toată jena? Am văzut cu ochii noștri ce s-a întâmplat în Piața Victoriei în seara de 10 August... așa că nu mai încercați sa ne faceți să credem că e albă, pentru ca noi știm sigur că e neagră rău... Penali de toată jena ce sunteți! O să reușim noi să vă îndepărtăm de la putere... să vă văd atunci...
Răspunde
0 0
Roman
19 Aug 23:50
Asta a gazat poporul.
Răspunde
0 0
Constantin
19 Aug 22:36
Acest ministru de interne care a facut aceste afirmati rusinoase .La aceasta ora continua cu manipularea pe Antena 3.De ci minciuna continua......
Răspunde
0 0
Mihai S
19 Aug 21:01
Se pare ca au renuntat la masina aceea fantoma plina cu sticle incendiare. Probabil nu s-a putut construi ceva pe incercarea aceasta de manipulare.
Răspunde
0 0
ioai
19 Aug 20:44
Parca ar fi spus povestea cu un nene atacat de muste, care incearca sa le prinda cu toporul. Isi face praf mobila, isi darama casa si in final, cand i se pune musca pe cap, isi da in cap cu toporul. Cam asa s-a actionat in 10 august. Pentru 1% au casapit restul de 99%. Dar la ce IQ au Dancila, Carmen Dan si sefii de jandarmi, la ce sa te astepti?
Răspunde
0 0
gawirg
19 Aug 21:59
4 Bine că ești tu deștept, ia mai postează niște
aforisme de pe net!
0 0
johnneil
19 Aug 20:33
Eu zic ca trebuie sa vedem partea plina a paharului.
Este bine ca au fost depistate si acete 5 cazuri de abuz impotriva unor persoane total nevinovate. Putea sa nu gaseasca nici-unul.
Langa lista cu manipulari depistate de MI putem sa adaugam cu succes si aceasta conferinta de presa. Tot la manipulare s-o trecem.
Nici nu poti sa razi la.....la...........la .Ce-a fost asta?
Răspunde
0 0
Alin
19 Aug 20:07
După spusele doamnei Dan, violențele au pornit de la un grup de circa 1000 de manifestanți care au încercat să intre în palatul Victoria. Acești oameni, deși nu erau înarmați, au fost atât de bine organizați, încât jandarmii echipați până în dinți nu au reușit să rețină pe niciunul dintre ei. Pentru mine, acest lucru înseamnă fie că acei manifestanți făceau parte din niște trupe speciale deosebit de bine antrenate, fie că jandarmii erau beți sau drogați și nu au fost în stare să-și facă datoria, fie că jandarmii au fost conduși de niște indivizi total incompetenți, fie că s-a dorit accentuarea violențelor din piață pentru a fi compromisă imaginea manifestanților anti-PSD. Cât despre faptul că acele gaze folosite aveau certificate de conformitate și termen de garanție, sunt convins de acest lucru, dar aveau și o fișă tehnică în care sunt prezentate și riscurile pentru sănătate ale substanțelor chimice folosite, precum și instrucțiuni de utilizare. Publicarea de către jandarmerie a acestor documente ar face lumină în toate discuțiile privind legalitatea utilizării gazelor lacrimogene în piața Victoriei.
Răspunde
0 0
Alin
19 Aug 20:03
După spusele doamnei Dan, violențele au pornit de la un grup de circa 1000 de manifestanți care au încercat să intre în palatul Victoria. Acești oameni, deși nu erau înarmați, au fost atât de bine organizați, încât jandarmii echipați până în dinți nu au reușit să rețină pe niciunul dintre ei. Pentru mine, acest lucru înseamnă fie că acei manifestanți făceau parte din niște trupe speciale deosebit de bine antrenate, fie că jandarmii erau beți sau drogați și nu au fost în stare să-și facă datoria, fie că jandarmii au fost conduși de niște indivizi total incompetenți, fie că s-a dorit accentuarea violențelor din piață pentru a fi compromisă imaginea manifestanților anti-PSD. Cât despre faptul că acele gaze folosite aveau certificate de conformitate și termen de garanție, sunt convins de acest lucru, dar aveau și o fișă tehnică în care sunt prezentate și riscurile pentru sănătate ale substanțelor chimice folosite, precum și instrucțiuni de utilizare. Publicarea de către jandarmerie a acestor documente ar face lumină în toate discuțiile privind legalitatea utilizării gazelor lacrimogene în piața Victoriei.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?