MENIU

Scandal: sute de nuduri ale unor femei, publicate online. Buletinele femeilor, făcute publice

Sute de poze cu tinere chinezoaice dezbrăcate, oferite ca garanţie pentru obţinerea de credite, au fost publicate pe internet, subliniind încă o dată derivele din această ţară ale enormei pieţe de credit online între persoane juridice, scrie AFP.

Un voluminos dosar continând 10 GB de fotografii şi înregistrări video a fost postat online miercurea trecută, expunând intimitatea a cel puţin 167 de femei.

Acestea furnizaseră în mod voluntar "selfies" cu ele dezbrăcate, cu buletinul în mâna, pentru a obţine un credit pe platforma internet Jiedaibao. Lansată în 2015, această permite creditorilor şi debitorilor, toţi persoane fizice, să stabilească suma împrumutată şi dobânda plătită.

În cadrul "creditelor pe poze nud" dobânda poate atinge nivelul ameţitor de 30% pe săptămâna, potrivit cotidianului oficial Global Times, scrie Hotnews.ro.

Site-urile de credite online permit persoanelor fizice care sunt refuzate de bănci să obţină credite, însă în condiţii foarte dure.

Jiedaibao permite creditorilor să îşi păstreze anonimatul, dar cere debitorilor să ofere identitatea reală. Pentru a minimiza riscurile de neplata, creditorii ameninţă tinerele fete că vor trimite fotografiile familiilor sau prietenilor.

Site-ul a respins acuzaţiile la adresa sa, afirmând că fotografiile nu au fost descărcate de pe platforma sa. "Jiedaibao nu dispune de nicio funcţionalitate care să permită utilizatorilor să trimită poze", explică site-ul.

Jiedaibao a precizat ulterior că a îngheţat conturilor creditorilor care primiseră respectivele poze.

În China există aproape 2.600 de astfel de platforme destinate persoanelor fizice, cu tranzacţii evaluate în 2015 la 139 miliarde de euro.

Beijingul este preocupat de aceste site-uri paralele de creditare şi a înăsprit controlul asupra sectorului în august, limitând la un milion de yuani (135.000 euro) suma maximă pe care o persoană fizică o poate împrumuta.

Mai multe articole despre:
China femei credit cu buletinul nuduri Jiedaibao