MENIU

Robotul bătăuş, metoda cu care miliţienii scoteau tot de la infractori

Un schelet metalic băga spaima în hoţi

Miliţia din Mehedinţi a devenit celebră înainte de 1989 după ce Europa Liberă a difuzat o ştire conform căreia ofiţerii bat infractorii cu un robot pentru a-i trimite după gratii. În realitate, era vorba de un schelet metalic folosit de oamenii legii în expertizele traseologice.

Cu puţin înainte de evenimentele din 1989, miliţienii din Mehedinţi au descoperit o metodă inedită de a-i convinge pe infractori, fără prea mari eforturi, să spună tot.

Era vorba de un banal obiect folosit de criminalişti în expertizele traseologice, prin care se urmăreşte identificarea obiectelor care au lăsat urme în procesul comiterii infracţiunii, adică un schelet metalic, pe care uneori anchetatorii îl mai foloseau şi pe post de cuier, aruncând pe el câte o şapcă ori vreo haină.

Mai glumeau pe seama scheletului cu şapcă de miliţian până într-o zi când şi-au dat seama că au în birou o mină de aur, potrivit Adevarul.ro. Scheletul reuşea să sperie pe infractorii slabi de înger, aşa că de aici şi până la folosirea lui pe post de bau-bau a fost doar un pas.

„Infractorii se speriau când vedeau scheletul, iar noi îi simţeam şi atunci începeam cu explicaţiile: «Ăsta este robotul electric care uneori bate în locul nostru că noi nu avem nici rapiditatea, nici viteza, nici forţa şi obosim. Aşa că îl băgăm în priză şi îl lăsăm acolo până îl znopeşte». Asta era introducerea. În timp ce îl anchetai, sigur erau combinaţii între noi ofiţerii, intra câte unul care se făcea că intră în vorbă în anchetă şi spunea: 'băi, colegule, nu îţi mai pierde timpul cu ăsta, du-l la robot". El care trăsese cu coada ochiului şi văzuse scheletul şi auzise că ăla bate din toate poziţiile, intra într-o stare de teamă".

Mai multe articole despre:
miliţie milițieni robotul bataus schelet metalic