MENIU

Ministerul Educației: Peste 67% din testele pozitive raportate în prima săptămână au fost FALS-pozitive

teste salivă

Ministerul Educației a anunțat că peste 67% din testele pozitive raportate în rândul elevilor în prima săptămână de testare au fost fals-pozitive. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Sorin Ion.

Întrebat de presă despre rezultatele testelor din salivă de săptămâna trecută, Sorin Ion a transmis că din cele 70 de teste RT-PCR care au fost făcute ca urmare a pozitivării testelor de salivă, 47 au ieșit negative.

„La testarea de joi au fost raportate 85 de teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 23 au fost confirmate RT-PCR, iar 47 au fost infirmate. Pentru 15 nu avem răspuns încă”, a afirmat Sorin Ion.

Reamintim că săptămâna trecută, după anunțarea rezultatelor testelor din salivă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara că rata testelor de salivă fals pozitive „este surprinzător de mare”. Ministrul Sănătății declara atunci că unul dintre motive poate fi și din cauză că oamenii nu sunt obișnuiți să lucreze cu ele dar a dat și vina pe părinți, despre care a spus, că 

„Pentru mine este surprinzător de mare rata de teste fals pozitive, pentru fals negative, acolo înţeleg, dar pentru fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta, ele au un interval de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute, vă dau un exemplu concret. Dacă depăşeşte intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv”, a spus ministrul Alexandru Rafila, miercuri, la Guvern.

Pentru ca după două zile, ministrul Sănătății să sugereze că un alt motiv este și din vina părinților, despre care a spus că poate au glumit când au transmis rezultatele testelor.

"Apropo de calitatea rezultatelor: vreau să vă spun că probabil sunt unii care nu ştiu să le utilizeze cum trebuie şi citesc, de exemplu, testul la mai mult de 30 de minute, care este perioada maximă de citire a testului, sau sunt poate persoane care glumesc când fac aceste teste şi le raportează ca fiind pozitive fără să fie pozitive. Nu ştiu, sunt tot felul de modalităţi. În principiu, dacă sunt teste care s-au confirmat, jumătate înţeleg sau 40 de la sută, s-au confirmat şi prin teste PCR, tot e bine că există copii care nu au transmis boala mai departe", a mai declarat Alexandru Rafila, vineri, 10 decembrie, la Parlament.

Ministerul Educației a anunțat după a doua testare de săptămâna trecută că în urma administrării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă joi, 9 decembrie, până la ora 19:00, au fost raportate 76 de cazuri detectate pozitiv. Dintre acestea, 4 au fost deja confirmate prin teste PCR, 3 au fost infirmate, iar 69 nu au încă rezultat de confirmare/infirmare. De asemenea, după prima de zi de testare, luni, 6 decembrie, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că au fost depistate 86 de cazuri la elevii testați pe bază de salivă. A doua zi, au fost confirmate doar 16 prin testele RT-PCR.