MENIU

Academia Mondială a Sănătății va fi lansată în Franța, la Lyon. Emmanuel Macron pledează pentru reforma și întărirea OMS

Emmanuel Macron, președintele Franței / Foto: Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut astăzi, într-un discurs în cadrul Adunării ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), întărirea prerogativelor acesteia astfel încât să poată avea acces rapid pe teritoriul unor terţe ţări, în cazul apariţiei unor epidemii cu potenţialul de a declanşa o pandemie, precum şi acces la informaţii.

Oficialul francez a anunţat, totodată, că Academia Mondială a Sănătăţii îşi va deschide porţile în 2023, în oraşul francez Lyon, instituția fiind  menită să "devină structură de formare de referinţă în materie de sănătate publică". Proiectul a fost lansat în iunie 2019, înainte de pandemia de coronavirus, relatează Agerpres.ro.

"Doi ani mai târziu, sunt bucuros să anunţ alături de dvs, dragă domnule doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus (directorul general al OMS - n.r.), că Academia mondială a Sănătăţii este lansată", a afirmat Macron.

Noua structură a OMS, în care Franţa s-a angajat să investească peste 120 de milioane de euro şi este finanţată în parte de colectivităţile locale, va funcţiona în cadrul centrului de cercetări în biotehnologie de la Gerland, care găzduieşte între altele Centrul internaţional de cercetare împotriva cancerului şi grupul farmaceutic Sanofi.

Emmanuel Macron a reafirmat în discursul său necesitatea de a întări şi reforma OMS, astfel încât să fie "puternică în perioade de criză, suficient de agilă pentru a reacţiona de urgenţă, solidă în faţa polemicilor, total transparentă pentru a inspira încredere, cu o guvernare clară şi transparentă pentru a nu fi supusă niciunei presiuni diplomatice şi nici bănuită de astfel de presiuni", mai arată sursa citată.


Mai multe articole despre: