Potrivit directorului ANM, în iulie, în sud-estul României, mai precis în Bărăgan, Dobrogea şi în partea de sud a Moldovei, se vor înregistra cantităţi mici de precipitaţii, iar în august situaţia va fi la fel, inclusiv în nord-vestul României, dar şi în sudul şi sud-estul ţării.
"Cantităţile de precipitaţii vor creşte abia în octombrie, iar România va scăpa de secetă, cel mai probabil, în luna noiembrie", a precizat Sandu.
August va fi luna extremelor, cu temperaturi de peste 35 de grade în timpul zilei şi mai mici de 5 grade, noaptea, în depresiuni şi la munte.
"Credem că în sudul şi sud-estul ţării va fi afectată cultura de porumb din cauza cantităţii reduse de precipitaţii. Partea bună este că zonele din nord, nord-vest şi chiar Oltenia şi Muntenia nu vor fi afectate de secetă. În 2009 va fi secetă, însă nu comparabilă cu cea din 2007", a declarat Ion Sandu.
Potrivit directorului ANM, din punct de vedere al fenomenelor meteo extreme, România are un risc mult mai mic decât multe ţări din Europa, printre care Spania, Italia şi Portugalia.