Pesta porcină confirmată într-o fermă din Argeș. Peste 20 de mii de porci vor fi sacrificați

Tuesday, 22 October 2019, 16:25 Sursă: REALITATEA.NET

Pesta porcină africană a fost confirmată la una dintre fermele societății DanBred, din comuna Slobozia. Peste 20.000 de porci vor fi sacrificați și îngropați.

Adaugă părerea ta

Conform buletinului de analize emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, a fost confirmat virusul pestei porcine africane într-o exploataţie comercială din comuna Slobozia, o fermă cu un efectiv de 20.157 de porci, informează Prefectura Argeș.

Porcii vor fi ucişi şi neutralizaţi prin îngropare. Toate animalele sacrificate vor fi îngropate pe un teren din comuna Slobozia, proprietate a fermei. Proprietarul va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii.

Marți, 22 octombrie, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecţie (rază 3 km – Răscăeţi, jud. Dâmboviţa şi comuna Slobozia, Argeş); şi de supraveghere (rază 10 km – Slobozia, Nigrişoara, Ştefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localităţi din judeţul Argeş; Fierbinţi, Şelaru, Răscăeţi, Vultureanca, Visina, Broşteni, localităţi din judeţul Dâmboviţa).

Au fost instituite următoarele măsuri

A fost interzis accesul în zona focarului.

Toţi porcii din cadrul societăţii comerciale vor fi ucişi şi neutralizaţi prin îngropare. Proprietarul va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii.

Se vor curăţa şi dezinfecta toate spaţiile clădirii afectate, inclusiv anexele. Furajele şi aşternuturile în care au fost ţinute animalele bolnave vor fi distruse prin ardere.

Se vor institui filtre rutiere formate din poliţişti şi efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale şi de produse din carne.

Se vor monta dezinfectoare la limita dintre zona de protecţie şi cea de supraveghere.

Se vor catagrafia toate suinele din exploataţii şi fonduri de vânătoare din zona de supraveghere. Se vor recolta analize.

Alte articole din: Ultimele Stiri