Coronavirus - România: 114648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sarbatoare 21 iulie - Data importanta in calendarul ortodox

Tuesday, 21 July 2020, 06:17 Sursă: Realitatea.NET

Ortodoxe
Sf. Cuv. Simeon şi Ioan Pustnicul; Sf. Proroc Iezechiel; Sf. Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche

Greco-catolice
Sf. cuv. Simeon şi Ioan

Romano-catolice
Ss. Laurenţiu din Brindisi, pr. înv.


Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Ioan sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 21 iulie.

Originari din Edesa, Siria, Sfinţi Cuvioşi Simeon şi Ioan au trăit în vremea împăratului Iustinian (527-565)

Cei doi tineri erau prieteni şi la întoarcerea dintr-un pelerinaj făcut la Ierusalim s-au călugărit, mergând la Mănăstirea Sfântului Gherasim. S-au retras însă după puţin timp în pustie, unde au petrecut în aspre nevoinţe ascetice. Au murit la scurtă vreme unul după celălalt.

Astăzi sunt pomeniţi şi Sfinţii Cuvioşi Rafael şi Partenie, vieţuitori în obştea monahală de la Mănăstirea Agapia Veche, în judeţul Neamţ.

Canonizarea sfinţilor din judeţul Neamţ, printre care şi a Cuvioşilor Rafael şi Partenie de la Agapia Veche, a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în martie 2008.

Sfântul Cuvios Rafael s-a nevoit în aşezământul monahal de la Agapia Veche, în secolul al XVI-lea, fiind cinstit ca sfânt încă din secolul al XVII-lea.

Sfântul Cuviosul Partenie a fost nevoitor în obştea de la Agapia Veche, în secolul al XVII-lea. Sfântul Partenie a vieţuit după modelul pustnicilor: ziua se ruga în singurătate, iar la apusul soarelui gusta puţină pâine şi legume fierte, după care toată noaptea rostea rugăciunea lui Iisus, în timp ce împletea la coşuri. 

Alte articole din: CULTURĂ
Alte articole din: CULTURĂ