Coronavirus - România: 27746 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

29 mai - Sărbătoare importantă și astăzi

Friday, 29 May 2020, 06:14 Sursă: Realitatea.NET

Ortodoxe
Sf. Mc. Teodosia fecioara; Sf. Sfinţit Mc. Olivian (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice
Sf. cuv. m. Teodosia

Romano-catolice
Sf. Maxim, ep.


Sfânta Muceniţă Teodosia este pomenită în calendarul creştin ortodox la 29 mai.

Despre Sfânta Teodosia, fecioara din Tir (Fenicia), relatează teologul şi istoricul Bisericii creştine Eusebiu, episcop de Cezareea în Palestina, martor al celor întâmplate atunci cu ea:

"Întinzându-se asupra noastră până la cinci ani prigoana de la păgânii închinători la idoli, în două zile ale lunii aprilie, chiar la praznicul Învierii Domnului, în cetatea Cezareea Palestinei o fecioară credincioasă şi cinstită de neam din Tir, care nu avea încă optsprezece ani, s-a apropiat de cei care erau închişi în temniţă, legaţi pentru Hristos, şi le spunea cu îndrăzneală despre împărăţia lui Dumnezeu.

Ea le-a urat de bine, rugându-i s-o pomenească înaintea Domnului când vor sta înaintea Lui, după sfârşitul nevoinţei lor celei muceniceşti.

Văzând ostaşii pe fecioară că vorbeşte cu cei legaţi pentru Hristos, au răpit-o ca şi cum făcuse un mare rău şi au adus-o la ighemonul Urban spre cercetare. Ighemonul, fiind plin de mânie şi de sălbăticie cumplită de fiară, a muncit-o cu cumplite munci, strujindu-i până la oase coastele şi sânii cu unghii de fier; dar ea, fiind cu faţa luminoasă, pe toate le răbda cu curaj. Deci, a poruncit s-o înece în adâncul mării".

Alte articole din: CULTURĂ
Alte articole din: CULTURĂ