Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

11 mai - Sărbătoare mare - Ce sfinți sunt pomeniți azi

Monday, 11 May 2020, 06:22 Sursă: Realitatea.NET

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie şi Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor

Greco-catolice
Sf. m. Mochie

Romano-catolice
Sf. Mamert, ep.


Sfântul Sfinţit Mucenic Mochie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 11 mai.

Sfântul Mochie a trăit în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305). Era preot în cetatea Amfipoli din Macedonia.

Propovăduitor al Evangheliei, defăima cu îndrăzneală închinarea la idoli a romanilor.

Pentru că mustra rătăcirea închinării la idoli şi propovăduia pe Hristos, adevăratul Dumnezeu, a fost prins şi adus la judecată. Întrebat de guvernator de ce nu se închină zeilor aşa cum face toată lumea, Sfântul Mochie răspunde hotărât: "Adună-ţi întâi gândurile minţii tale şi cunoaşte adevărul, că eu, învăţând Sfânta Scriptură, am cunoscut cum că idolii păgânilor sunt diavoli şi nădejdea cea către dânşii este deşartă" ("Vieţile Sfinţilor").

A fost supus unor chinuri nemiloase, aruncat în temniţă, scos iarăşi la judecată şi torturat, apoi a fost trimis la Bizanţ unde i s-a tăiat capul.

Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337), care prin semnarea Edictului de la Milan, în 313, a pus capăt persecuţiilor împotriva creştinilor, a construit o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Mochie, în care au fost aşezate sfintele sale moaşte.

Tot în această zi în Biserica Ortodoxă sunt prăznuiţi Sfinţii Metodie şi Chiril. Ei sunt numiţi "apostolii slavilor" pentru că au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă.

Metodie şi Chiril au fost doi fraţi originari din Tesalonic, care au devenit misionari creştini printre slavii din Moravia şi Pannonia.

Constantin a primit numele de Chiril cu câteva zile înainte de moarte, când s-a călugărit. Despre numele lui Metodie nu se ştie dacă era de botez sau de călugărie.

Tatăl lor, Leon, era un înalt demnitar administrativ şi militar din cadrul Imperiului Bizantin. Datorită familiei nobile, cei doi fraţi au primit o educaţie aleasă.

Alte articole din: CULTURĂ
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
Alte articole din: CULTURĂ