Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

EXIT POLL

Evenimentul Zilei cere comisie de anchetă pentru ARHIVA SECRETĂ a SIPA

Sunday, 10 September 2017, 11:06 Sursă: REALITATEA.NET

Jurnaliștii de la Evenimentul Zilei declanșează un demers fără precedent în presa românească. Printr-o scrisoare deschisă adresată președinților celor două camere ale Parlamamentului cere înființarea unei comisii de anchetă.

Arhiva cu documente secrete a SIPA, serviciul secret care se ocupa cu urmărirea vieții personale și profesionale a magistraților, este obiectivul propus de cotidianul nostru.

"Noi, cotidianul Evenimentului Zilei,

în temeiul prevederilor art. 64 alin. (4) din Constituția României, republicată, și ale art. 19 alin. (1) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 4/1992, republicat, vă solicităm

CONSTITUIREA UNEI COMISII DE ANCHETĂ 

în vederea clarificării cauzelor și împrejurărilor care au condus la deficiențele de manipulare a documentelor din arhiva DGPA/SIPA, la utilizarea documentelor ce se regăseau în acea arhivă precum și în privința accesului unor persoane la aceste documente cu grade de clasificare strict secret, fără certificat ORNISS.

Astfel, potrivit art. 19 alin. (1) din Hotărârea Parlamentului României nr. 4/1992, republicată, cu modificările și completările ulterioare: ”În condiţiile în care se consideră necesară clarificarea cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs evenimente sau au avut loc acţiuni cu efecte negative, precum şi pentru stabilirea concluziilor, răspunderilor şi măsurilor care se impun, la nivelul Parlamentului se pot constitui comisii de anchetă parlamentară.”

Motivul invocat de jurnaliști: există indicii credibile ca arhiva Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie - DGPA (fostul Serviciu Independent de Protecţie şi Anticorupţie - SIPA) din cadrul Ministerului Justiţiei să fi fost accesată în mod nelegal, ca anumite informații să fi fost copiate în mod nepermis și manipulate cu încălcarea legii.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL