Marea Neagră, refugiu pentru turiști, după atentatele din Europa și criza din Turcia. Cifre RECORD

Tuesday, 13 September 2016, 16:30 Sursă: REALITATEA.NET

Valul de atentate teroriste din acest an, criza refugiaților, dar și contextul politic instabil din Turcia au făcut ca Marea Neagră să atragă un număr record de turiști în 2016. Peste 1 milion de turiști români și străini și-au făcut vacanțele pe litoralul nostru în acest an, cu 11% mai mulți decât în sezonul anterior. Ar fi fost și mai mulți, spun patronatele din turism dacă nu exista "boicotul" CNADNR și cel al CFR.

Adaugă părerea ta

Numărul turiștilor români care și-au petrecut vacanța în acest an pe litoralul românesc a depășit 950.000, în creștere cu 11% față de anul trecut, în timp ce turiștii străini au venit cu 10% mai mulți, ajungând la 50.000.

Astfel, numărul total de turiști cazați în structurile clasificate de primire turistică de la malul mării a depășit 1 milion de persoane, cifră record în ultimii opt ani, potrivit unei analize a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Oficialii din turism listează mai multe cauze pentru această creștere spectaculoasă: beneficiile fiscale, printre care reducerea TVA-ul la alimentație și lărgirea conceptului de cazare, vremea bună din vârf de sezon, precum și contextul politic internațional.

"Creșterea se datorează conjuncturii internaționale, România fiind considerată în acest context o destinație sigură. Turiști cu venituri mult peste medie, implicit rudele acestora, dintre care mulți au ales în alți ani stațiuni din Turcia, acum au rămas in țară", arată reprezentanții FPTR.

După un început mai timid în luna mai, cererea a explodat în perioada iulie - august, iar în septembrie s-au majorat semnificativ vânzările sejururilor, în special prin programele,"Înscrieri Timpurii" si "Litoralul pentru toti". Au ajutat foarte mult și controalele ANAF, care și-au dovedit eficiența, dar a contat și că prima etapă a lucrarilor pentru lărgirea plajelor s-a încheiat cu succes, mai spun patronii din turism.

Potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc, punctele slabe ale acestui sezon au fost neintroducerea impozitului specific și "boicotul CNADR", care a afectat stațiunile din sudul litoralului, prin tergiversarea de 7 ani a lucrărilor la podul de la Agigea. Acestora li s-a adăugat boicotul CFR, "victimele" fiind tot stațiunile din sud, prin neintroducerea de garnituri suficiente pe această rută, iar peste toate s-a resimțit puternic nepăsarea autorităților locale față de aspectul stațiunilor.

Pentru turismul de sejur prețurile vacanțelor nu au crescut sau au crescut nesemnificativ în ultimii ani. Pentru turismul de weekend și alte sărbători legale, tarifele au crescut în acest sezon, având în vedere cererea foarte mare. În lunile iulie și august, o parte din marii turoperatori nu au mai avut la vânzare spații de cazare în foarte multe structuri de primire turistică.

"Conjuctura internațională se arată a fi în continuare favorabilă dezvoltării turismului intern și a incoming-ului. Va continua creșterea semnificativă a vânzarilor de sejururi, inclusiv creșterea ponderii voucherelor de vacanță, dar se vor majora și vânzările prin oferte de tip ,"Înscrieri Timpurii", în cazul în care vor fi corect stabilite tarifele aferente și perioadele în care se vor acorda reduceri", se mai spune în comunicatul Federației.

Patronii aduc și vești proaste pentru turiști: prețurile vor crește semnidicativ anul viitor: "Anul 2017 va fi primul de după 2008, în care va avea loc o creștere semnificativă a tarifelor, deoarece în perioada 1 iunie - 26 august 2017 estimăm că vor fi foarte puține spații de cazare disponibile, și acestea numai în anumite hoteluri din sudul litoralului, deci va fi o mare presiune pe cerere în vârf de sezon. Tarifele vor crește și pentru că s-au majorat cheltuielile hotelerilor: au crescut salariile, cu o medie de 20%, iar prețurile alimentelor s-au majorat treptat, dar semnificativ".

FPTR estimează că anul viitor va fi mai bun decât 2016 atât ca investiții pe litoral, ca număr de turiști, dar și ca încasăril ale hotelierilor.