Petroliștii, IT-iștii și angajații din bănci, cele mai mari salarii din România

Thursday, 06 August 2015, 15:28 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Angajații din domeniul extracției de petrol și gaze au primit cel mai mare salariu mediu net din economie în luna iunie 2015 - peste 5.000 de lei, la fel ca și în urmă cu un an.

Pe locul doi în topul salariilor din România a urcat domeniul serviciilor IT, cu 4.300 lei, urmați îndeaproape de angajații din bănci - aproape 4.200 lei lunar. Alte domenii de activitate abonate la salarii mari în România sunt producția de țigarete sau transporturile aeriene.

Câştigul salarial mediu a crescut în iunie cu 12 lei (0,7%) faţă de luna anterioară, la 1.818 lei net, cele mai mici valori fiind înregistrate în hoteluri şi restaurante (1.032 lei), potrivit datelor INS.

Cele mai mari creşteri au fost raportate în fabricarea băuturilor (16,5%) şi în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor - între 10% şi 14,5%.

Scăderi semnificative au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - cu 23,1% şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi de servicii anexe extracţiei- între 9,5% şi 14,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare fluctuaţii ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă - plus de 0.4% în administraţia publică şi scăderi în învăţământ (cu 0,6%) şi sănătate şi asistenţă socială (0,8%).

 


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE