\"Francesca\", filmul regizat de Bobby Păunescu – de vineri în cinematografele din Italia

Friday, 27 November 2009, 08:15 Sursă: REALITATEA.NET

Filmul Francesca a fost lansat vineri în cinematografele din Italia. Regizorul Bobby Păunescu, actriţa Monica Bîrlădeanu şi distribuitorul Domenico Procacci vor face un tur de forţă în principalele oraşe italiene, pentru a promova pelicula.
Adaugă părerea ta

Tot vineri am aflat şi rezultatul recursului pe care Alessandra Mussolini l-a înaintat hotărârii judecătoreşti care a dat undă verde lansării filmului în Italia, în varianta originală, fără tăieturi.

În urmă cu două săptămâni, pe 12 noiembrie, judecătoarea Luciana Sangiovanni, de la Tribunalul Civil din Roma respinsese cererea Alessandrei Mussolini de blocare a difuzării filmului Francesca in cinematografele din Italia. Judecătoarea a argumentat că \"fraza incriminată nu este ofensatorie în contextul din film\" şi că este rezultatul unui act creativ.

Alessandra Mussolini a atacat decizia curţii afirmînd că “nu este doar o lovitură împotriva mea ca persoană şi parlamentar, ci un pericol social fără precedent” şi a mers chiar mai departe atacînd-o pe judecătoare cu apelativul idioată.
Reacţiile pro Francesca au fost numeroase, atât în presă cât şi pe alte canale. Pe Facebook, cea mai mare reţea socială online din lume, a fost creat un grup de susţinere - \"Io stò con Bobby Paunescu\" (\"Îl susţin pe Bobby Păunescu\"), care solidarizează cu regizorul şi cu libertatea de exprimare.

Cu Alessandra Mussolini s-au solidarizat deputatul Aldo di Biaggio şi deputata Barbara Saltamartini, membrii ai  formaţiunii de centru dreapta Popolo della Libertà (PdL), care au cerut guvernului Berlusconi măsuri oficiale împotriva filmului şi au făcut apel către populaţie la boicotarea proiecţiilor.

Francesca este distribuit in Italia de către Fandango, unul dintre cei mai importanti distributori de film din Italia, producătorul unui alt film controversat, Gomorra. Filmul va intra în cinematografele din Italia pe 27 noiembrie.
În septembrie, filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneţia, fiind selectat în competiţia secţiunii \"Orizzonti\". Imediat după premieră, parlamentarul Alessandra Mussolini şi primarul Veneţiei Tosi au reacţionat dur, simţindu-se ofensaţi din cauza unor replici din film. Demersul lor a avut succes, următoarele două proiecţii au fost interzise în cinematografele din Venetia, decizia aparţinînd Circuitului de Cinematografe al oraşului Veneţia, care invoca o hotărîre judecătorească în acest sens.

În România, Francesca a avut premiera naţională la începutul lunii octombrie şi în cele 7 săptămâni de la lansare, a strâns peste 16000 de spectatori.

Din distribuţie, alături de Monica Bîrlădeanu fac parte Doru Boguţă, Luminiţa Gheorghiu, Teodor Corban, Doru Ana, Mihai Dorobanţu, Dana Dogaru etc.

Filmările au avut loc in iulie-august 2008 iar post-producţia s-a finalizat în aprilie, anul acesta. Filmul, al cărui buget total a fost de 700.000 Euro, este produs de Mandragora Movies şi îi are ca producători pe Cristi Puiu şi Bobby Păunescu.