Cum o să poți uita ce vrei: specialiștii știu cum să șteargă amintiri din creier!

Monday, 22 April 2019, 13:04 Sursă: REALITATEA.NET

Ți s-a întâmplat vreodată să te uiți la filme și să vrei să poți face și tu anumite lucruri, cum ar fi să-ți ștergi anumite aminitiri urâte din creier? Ei bine, cercetătorii au găsit soluția prin care poți face asta. Probabil de fiecare dată când ai rememorat amintirile respective ai încercat să le blochezi, lucru care este greșit, spun cercetătorii. De fapt, ar trebui să faci opusul.

Adaugă părerea ta

Mai exact, conform unui studiu realizat de de oamenii de știință din Texas s-a demnonstrat faptul că atunci când vrei să uiți o amintire, trebuie să te concentrezi mai mult pe ea, deaorece e nevoie de o activitate cerebrală crescută pentru a o înlătura din creier.

„Un nivel moderat de activitate cerebrală este esențial pentru acest mecanism de uitare. Prea mult și va întări amintirea, prea mic și nu vei mai putea să o modifici", a explicat psihologul Tracy Wang de la University of Texas din Austin.

Cum te poate ajuta uitarea voluntară a anumitor amintiri

În primul rând, uitarea voluntară ajută creierul uman să devină mai eficient, datorită faptului că nu este suprasolicitat cu informații de care nu mai are nevoie.

Însă cel mai eficient lucru la uitarea voluntară este că te ajută să treci peste experiențele și emoțiile negative pe care nu vrei să le mai experimentezi.

„Am vrea să renunțăm la amintirile care declanșează răspunsuri maladaptive, precum amintirile traumatice, pentru a putea răspunde la experiențele noi prin modalități mai adaptive. Decenii de cercetare au arătat că avem abilitatea de a uita voluntar ceva, dar că felul în care creierele noastre fac asta încă este pus sub semnul întrebării", a explicat Jarrod Lewis-Peacock, unul din cercetători.

Cercetătorii au analizat în cadrul studiului creierele a 24 de tineri adulți cărora li s-a dat inițial să vadă diferite fotografii cu peisaje și fețe, după care li s-a cerut să le rețină sau să le uite. Astfel, s-a descoperit că actul uitării necesită mai multă activitate din partea creierului decât cel al reținerii.

Sursa