Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce Trump l-a acuzat pe Obama că a plătit rachetele cu care Iranul a lovit bazele SUA

Wednesday, 08 January 2020, 21:20 Sursă: Realitatea.net

Președintele Donald Trump nu a ratat nicio ocazie de a-i ataca pe democrați în discursul său de miercuri cu privire la rachetele aruncate de Iran asupra bazelor ocupate de SUA în Irak, potrivit Business Insider.

Președintele SUA a descărcat în mod repetat acordul nuclear iranian în 2015 și negociat de administrația fostului președinte Barack Obama, împreună cu China, Franța, Germania, Rusia și Marea Britanie.

Donald Trump a abandonat acest acord într-un mod abrupt și controversat în 2018. Însă Trump a mers mai departe, susținând că vechea administrație a "plătit" pentru "mai mult de 20 de rachete" cu care Iranul a tras asupra bazelor SUA din Irak.

"Rachetele iraniene ne-au atacat ieri seară, iar aliații noștri au fost plătiți cu fondurile puse la dispoziție de vechea administrație", a spus Trump. Potrivit Business Insider, liderul american a afirmat greșit că acordul a fost semnat în 2013.

Site-ul Politifact a catalogat ca fakenews o acuzație similară făcută într-o postare virală pe Facebook (care spunea că "Iranul va trage în soldații noștri cu gloanțe etc., cumpărate cu 150 de miliarde de dolari pe care Obama le-a dat").

Ca parte a acordului nuclear, Iranul a recăpătat accesul la suma de 56 de miliarde de dolari, ca dezghețare a unor active pe care țara le deținea deja. Nu este clar în ce mod a folosit Iranul fondurile deblocate de acordul semnat și de Obama și Trump nu a oferit nicio dovadă pentru a-și susține acuzația.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN