Primul caz de bullying, în instanță. Școală dată în judecată de părinții unui copil bătut la ore

Thursday, 16 January 2020, 11:57 Sursă: Mediafax, realitatea.net

Autor: Realitatea.NET

Primul caz de bullying ajunge în instanţă. O familie din Bucureşti cere daune morale de 15.000 de euro școlii în care învață fiul lor de 11 ani după ce a fost agresat chiar în timpul orelor de curs. În urma bătăii, Urmare a altercaţiei, copilul a fost internat şi, de frică, nu s-a mai dus la şcoală. Părinţii acuză şcoala de neimplicare și indiferenţă, după ce, susțin aceștia, fiul lor era agresat zilnic fizic şi verbal, de la începutul anului de unul dintre colegii de clasă.

 

 

Școala 181 din Capitală a fost acționată în instanță de părinții unui copil de 11 ani, care a fost victimă a bullying-ului, după ce a fost bătut de un coleg și a ajuns în spital, familia cerând daune de 15.000 de euro.

Avocatul familiei, Adrian Cuculis, a precizat, pentru Mediafax, că altercația a avut loc în sala de clasă, în data de 5 decembrie 2019.

„După momentul acesta, părinții au fost nevoiți să-și opereze copilul, sub anestezie generală, la 11 ani. S-au adresat instituției de învățământ. Ei nu au vrut, de aceea am fost nevoiți să mergem cu o acțiune în instanță să conservăm aceste probe pentru că în 30 de zile s-ar fi șters”, a spus avocatul,

Conform sursei citate, învățătoarea nu a intervenit în altercația dintre cei doi elevi, dar nici angajați ai școlii.

„Acțiunea va viza inclusiv atragerea răspunderii școlii, pentru că o să vedeți înregistrarea - e reacția incredibilă a învățătoarei, care nu face nimic, și nici a gardianului, care sunt angajați ai școlii - și familia respectivului băiat agresor. DGASPC ar trebui să deschidă o anchetă să vadă dacă nu cumva se impută cumva părinților pentru că l-au crescut necorespunzător și să ia măsurile care se impun. Daunele pe care le solicităm sunt 15.000 de euro, morale și materiale”, explică Adrian Cuculis.

Copilul agresat nu a mai vrut să meargă la școală, iar profesorii i-au scăzut nota la purtare
Problema, spune apărătorul familiei, e cu atât mai gravă cu cât copilul agresat nu a mai vrut să meargă la școală, după ce a fost bătut, iar dascălii i-au scăzut atât de mult nota la purtare încât el nu mai poate fi transferat la altă unitate de învățământ.

„Victima, din frica de a nu mai merge la școală, tocmai pentru a nu da ochii cu colegii după întâmplarea asta și de rușine, vrând să se transfere, i-a fost scăzută nota la purtare atât de mult încât nu îl mai acceptă la altă școală”, a mai spus sursa menționată.

Copilul a suferit un traumatism de piramidă nazală. Potrivit certificatului medico-legal, copilul a suferit un traumatism de priamidă nazală cu fractura oaselor nazale.

Legislație bullying. Legea care interzice bullying-ul în școli a intrat în vigoare, în 22 noiembrie 2019, iar potrivit prevederilor este interzis orice comportament care constă în violență psihologică. Profesorii vor fi instruiți astfel încât să recunoască acest fenomen și să ia măsurile potrivite.

„În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică - bullying”, se arată în prevederea Legii educației.

Potrivit legii, bullying-ul (violența psihologică) poate fi definit ca: „acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-16 14:51:39
Duru Vasile

Părinții copilului ăla sunt niște ESCROCI care vor să jumulească scoala de bani.

2020-01-16 15:19:32
Niță Marian

Scoala mai mult decăt scăderea notei la purtare nu este abilitată să intervină.

2020-01-16 17:56:05
Serghei Ivan

Învățătoarea nu este arbitru de box iar profesorii au ajuns să fie amenințați cu bătaia de anumiți elevi și părinți.

2020-01-16 18:19:49
Unde-i lege nu-i ticmeala !!! Romanezii nu au legi !!! Bullying la greu peste tot !!!

Penibilitatile legislative ale romanezilor includ - plingerea, medierea, intelegerea, prescrierea, ... si multe alte penibilitati in urma carora infeactiunile si infractorii scapa induferent de ceea ce au facut ! Copilul agresor face ce vede acasa, legea nu obliga parintii sa raspunda penal si financiar pentru retardatul pe care l-au creat ! Iar datorita legislatiei favirizante pentru infractiuni, opinia publica si militia nu intervin pentru ca tot ei vir fi acuzati ! Practic, legislativ se promoveaza infractionalitatea iar ototitatile sint intentionat tinute la distanta !!!

2020-01-16 18:24:25
Parintii trebuiau sa ceara mult mai mult !!!

15000 e putin pentru niste cretinoizi care oricum nu inteleg cum se cistiga banii ! Ar trebui inca o plingere impotriva copilului si inca 15000 de euroi daune, cel putin ! Ca in germania, idiotenia si retardul functional se platesc !!! Asa ar trebui toti sa faca si retardatii ar baga mina in buzunar inainte sa deschida gura ....

2020-01-16 18:37:21
Elena Vijulie

Așa se intămplă într-o tară in care învățămantul este gratuit si obligatoriu la școli ajung si unii care nu ar merita școlarizarea.

Alte articole din: SOCIAL