Nicușor Dan acuză: ”Taxa lui Firea încalcă Constituția și practica CJUE”

Wednesday, 14 August 2019, 17:48 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Nicușor Dan consideră că introdcerea taxei pentru accesul mașinilor în centrul Capitalei reprezintă o încălcare a Constituției

Deputatul de București - Nicușor Dan critică intenția primarului general, Gabriela Firea, de a iniția un proiect prin care, din ianuarie 2020, toate vehiculele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov să poată intra în București numai după achitarea unei viniete.

Parlamentarul considră că o astfel de taxă încalcă legea fundamentală a statului român, existând precedente în acest sens.

”Taxa lui Firea încalcă Constituția și practica CJUE

Măsura de a taxa diferențiat mașinile înmatriculate în afara Bucureștiului și Ilfovului încalcă Constituția și practica CJUE. Lansarea proiectului în spațiul public fără această minimă verificare dovedește încă o dată incompetența administrației Firea.

Printr-o decizie din 2019, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a contatat că intenția Germaniei de a introduce o taxă de utilizare a autostrăzilor doar pentru cetățenii străini încalcă dreptul european.

De asemenea, printr-o decizie din 2010, Curtea de Apel București a decis că taxa instituită de primarul Mazăre pentru intrarea în stațiunea Mamaia încalcă Constituția României.

În decizia din 2019, CJUE a reținut că taxarea doar a cetățenilor străini încalcă dreptul la libera circulație, principiul nediscriminării și libera circulație a mărfurilor și serviciilor (căci mărfurile și serviciile străine ar deveni mai scumpe).

În decizia din 2010, Curtea de Apel București a reținut că decizia autorităților din Constanța încalcă principiul nediscriminării prevăzut în Constituție.

În plus, conform art 53 din Constituție, orice limitare a dreptului la libera circulație se poate face doar prin lege, nu prin decizie a autorității locale. De exemplu, taxa de pod de la Cernavodă este prevăzută de OG 15/2002, cu valoare de lege, a transmis, într-un comunicat de presă, Nicușor Dan.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ