Coronavirus - România: 19907 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ludovic Orban, luat la rost de Marcel Ciolacu: „Se impune o restabilire a adevărului”

Monday, 27 April 2020, 17:13 Sursă: realitatea.net

 

În scrisoarea deschisă adresată premierului Ludovic Orban de conducerea Camerei Deputaţilor se arată că deciziile guvernului din perioada stării de urgență trebuiau prezentate în forul legislativ, care a funcţionat în permanenţă, și nu cum a acuzat șeful Executivului că parlamentarii stau acasă și nu are cui să se adreseze în Parlament. Orban a fost chemat în Parlament marți, 28 aprilie, însă acesta a anunțat că nu are unde să vină pentru că parlamentarii sunt acasă și că va veni după ce va fi reluată activitatea. 

„Stimate domnule prim-ministru, în şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor din 27 aprilie 2020 au fost purtate discuţii cu privire la afirmaţiile pe care le-aţi făcut în spaţiul public referitoare la întreruperea activităţilor Parlamentului în perioada stării de urgenţă şi eventuala participare a dumneavoastră la dezbaterile parlamentare după reluarea activităţii parlamentare. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor vă informează că, în toată această perioadă, Parlamentul României a funcţionat în permanenţă, atât în comisii şi în plen, fiind, de altfel, o obligaţie constituţională, prevăzută de art. 93 din Constituţia României, republicată. O dovadă elocventă a funcţionării Parlamentului este chiar încuviinţarea, în şedinţă comună a celor două Camere, a stării de urgenţă pe întreg teritoriul României şi, respectiv, de prelungire a acesteia”, se arată în documentul semnat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, citat de agerpres.ro.

Potrivit documentului, în toată această perioadă, Parlamentul şi-a desfăşurat activitatea printr-o procedură de dezbatere şi vot electronic la distanţă, cu respectarea întocmai a normelor impuse şi a recomandărilor transmise de autorităţile cu atribuţii în perioada stării de urgenţă.

„Totodată, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor vă reaminteşte faptul că rolul Parlamentului în statul de drept este cel de unică autoritate legiuitoare a ţării, astfel cum este prevăzut în art. 61 alin. (1) din Constituţia României, republicată. Astfel de declaraţii, pe care le-aţi transmis în spaţiul public, induc o imagine falsă despre activitatea autorităţii legiuitoare, impunându-se o restabilire a adevărului în ceea ce priveşte activitatea şi rolul Parlamentului României. Pentru aceasta, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor consideră necesar să vă solicite să faceţi rectificările necesare în privinţa declaraţiilor dumneavoastră anterioare”, se mai arată în scrisoare.

Săptămâna trecută, vienri, premierul Ludovic Orban a declarat că se va prezenta în Parlament atunci când va fi reluată activitatea, dacă va fi invitat.

„Eu am anunţat cred că orice parlamentar. Unde să mă duc la Parlament? Că parlamentarii stau acasă şi nasc tot felul de iniţiative legislative în izolare, fără un contact serios. (...) Eu informez periodic cetăţenii privind deciziile pe care le luăm, măsurile pe care le luăm. (...) Când se va relua activitatea parlamentară şi, printr-o procedură parlamentară sau constituţională, voi fi invitat la Parlament, cu siguranţă că voi fi prezent", a afirmat Orban.

La finalul Biroului permanent de luni, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut că premierul Ludovic Orban "nu recunoaşte funcţionalitatea Parlamentului României şi îşi doreşte un soi de dictatură, în care doar el şi Guvernul legiferează, deşi Parlamentul este forul legislativ prioritar al ţării".

„Asta în timp ce Parlamentul a încuviinţat două cereri de stare de urgenţă, a votat mai multe legi pe care PNL le-a contestat la CCR - a reaminti doar suspendarea ratelor pentru români şi suspendarea facturilor la utilităţi, ambele legi votate de PSD în Camera Deputaţilor - cameră decizională. (...) De asemenea, Ludovic Orban contestă funcţionarea online a votului din Parlamentul României, pentru că Biroul permanent şi dezbaterile se fac fizic, în plenul şedinţelor Parlamentului. Contestă funcţionarea votului online, în condiţiile în care domnul Orban a condus Guvernul pentru două săptămâni în sistem online. Şedinţele de Guvern se ţineau la Vila Lac 1 atunci când Ludovic Orban era în carantină. (...) Este încă o dovadă a faptului că domnul Orban are o minte tulbure în foarte multe momente", a afirmat Simonis la Parlament, potrivit agerpres.ro.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL