Inflația a ajuns la 4.1%! Deputat USR: ”Suntem campionii Europei la creșterea de prețuri”

Tuesday, 20 August 2019, 10:57, Sursă: REALITATEA.NET

Deputatul Claudiu Năsui face analiza inflației și arată că România se află pe locul 1 în Uniunea europeană, înaintea Ungariei

Adaugă părerea ta

Deputatul USR - Claudiu Năsui explică modul în care a crescut inflația și enumeră cifrele care arată că țara noastră este în top, în Europa, în privința creșterii prețurilor.

”Suntem din nou campionii Europei la creșterea de prețuri.

Inflația, adică creșterea prețurilor, a ajuns în luna iulie la 4.1%. Suntem pe locul 1 în Uniunea europeană înaintea Ungariei care are 3.3%.

Ce înseamnă inflație de 4.1%? Înseamnă că ce cumpăra acum un an cu 100 de lei acum cumpărăm cu 104.1 lei. Adică dacă aveam ceva bani puși deoparte la saltea sau în bancă, am pierdut din ce puteam cumpăra cu ei. De aceea mulți consideră inflația un impozit ascuns. Un impozit care nu ne afectează pe toți în aceeași măsură.

Dar de ce avem inflație? Pe scurt pentru că avem mai mulți bani decât avem bunuri și servicii. Așa că cresc prețurile. Istoria ne-a predat de multe ori lecția că politicienii nu ne pot aduce prosperitate. Nu pot decât să ne aducă „bani” dar bani cu care nu mai cumpărăm nimic. Bani care nu ne vor scoate din sărăcie, ci ne vor face milionari așa cum am mai fost în istoria României în anii 90. Milionari și săraci.

Inflația ne sărăcește. Prosperitatea, ieșirea din sărăcie, producția de bunuri și servicii reale, alea necesită muncă, capital și spirit antreprenorial. Până la urmă creșterea prețurilor asta este, o mare redistribuire de avere de la cei mulți către cei din jurul statului care primesc mai întâi banii. Mai țineți minte când economiștii roșii ne vorbeau despre creșterea uluitoare a PIB-ului? De fapt ne vorbeau despre această creștere pe hârtie.

Cine pierde? În primul rând toți cei care au economisit bani. Toți au pierdut. Cu cât au agonisit mai mult cu atât au pierdut mai mult. În al doilea rând pierd cei care au avut o creștere a veniturilor mai mică de 4.1%. Dar aici e de menționat faptul că acel 4.1% e calculat pe un coș de bunuri mediu, fictiv, care s-ar putea să nu corespundă coșului de bunuri pe care îl avem fiecare dintre noi. Pentru unii s-ar putea ca creștere de prețuri să fi fost mult mai mare”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

Referitor la stoparea inflației, parlamentarul este de părere că acest val poate fi oprit cu greu.

”Cum putem opri inflația? Din păcate aici e o legătură strânsă și cu faimosul deficit bugetar de care tot vorbesc. Până nu o rezolvăm pe aceea nu putem spera la o diminuare a inflației. Ba mai mult, inflația nu este un fenomen care să scadă brusc durabil. Deciziile dezastruoase pe care le-a făcut statul în economie ne vor afecta multă vreme de acum încolo, chiar dacă guvernul și-ar schimba politica masiv de mâine și nu ar mai face deficite. Suntem la începutul unui val care va putea fi combătut cu greu”, a mai scris deputatul USR.