I se cere demisia! Ministrul Agriculturii a "umflat" producția de porumb cu 4 milioane de tone

Wednesday, 14 August 2019, 16:16 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură în Parlamentul European, Daniel Buda, a declarat, pentru B1.ro că statul român ar putea fi dat în judecată pentru aceste neconcordanțe, întrucât UE nu poate asigura necesarul de porumb și nici nu a importat, bazându-se pe datele Ministerului Agriculturii din România. 

Rapoartele false sunt trimise de multă vreme dar de câteva luni de zile cei de la Comisia Europeană s-au sesizat că lucrurile nu sunt conforme cu realitatea, plecând de la niște cifre comunicate anterior, la niște producții posibile care puteau să existe în România. S-au cerut lămuriri pe aceste chestiuni, deoarece discutăm de o cantitate foarte mare de porumb care este raportată în plus, respectiv 4 milioane de tone, ceea ce înseamnă foarte mult în balanța comercială a Uniunii Europene, deoarece în funcție de cantitățile de porumb existente în Uniunea Europeană se încheie acorduri comerciale, sau se importă porumb în cantități suficiente în vederea asigurării pentru animale, pentru consumul alimentar, iar în momentul în care s-a constatat că nu există aceste cantități de porumb, evident că cei de la Comisia Europeană s-au sesizat. Altfel ar fi importat porumbul din Argentina, din Brazilia, din celelalte state ca să acopere necesarul. Ei s-au bazat pe porumbul din România, porumb care de fapt nu există”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru agricultură în Parlamentul European.

Eurodeputatul cere demisia sau demiterea lui Petre Daea și spune că Guvernul ar putea suporta consecințe grave în urma acestor raportări false și a consecințelor pe care le-au avut asupra prețurilor la porumb.

„E o chestiune care ține de grandomania pe care o afișează domnul ministru Petre Daea în relațiile cu oficialii europeni și la nivel de erou național, să demonstreze cât este de competent în activitatea pe care o desfășoară. Probabil este și o reminiscență de pe vremea comuniștilor când raportam producții la hectar doar pentru a fi în fruntea clasamentului. Evident că în primul rând România are de suferit la capitolul credibilitate, pentru că cel mai greu este să îți câștigi credibilitatea în fața instituțiilor europene, și foarte ușor o poți pierde. Sper să nu avem de-a face și cu sancțiuni în această direcție. În momentul în care cineva vine și anunță o supraproducție sau o producție foarte mare, automat prețurile scad la producători. Iată că aceste declarații bombastice ale domnului Daea, au dus la scăderea prețului la porumb, în timp ce alții care aveau toate informațiile exacte au profitat de chestiune asta și au făcut achiziții de porumb la prețuri foarte mici. Aici nu vreau să mă duc mai departe, să suspectez înțelegeri cu anumiți traderi în direcția asta. Sunt instituții ale statului care pot să verifice informația asta”, a declarat Daniel Buda.Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ