Ce se întâmplă dacă nu-ţi mai plăteşti creditul ipotecar

Wednesday, 08 November 2017, 19:24 Sursă: REALITATEA.NET

Familiile evacuate pentru neplata creditelor ipotecare pot cere o locuință de la stat.

Adaugă părerea ta

Persoanele evacuate pentru că nu și-au mai putut plăti ratele creditului ipotecar pot cere o locuință de la stat, se arată într-un act normativ.

Este vorba de Legea nr. 143/2017 pentru completarea Legii locuinței nr. 114/1996, ce prevede introducerea locuințelor de sprijin pentru români. Documentul a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 461 din 20 iunie 2017 și a intrat în vigoare astăzi.

Noul act normativ prevede că autoritățile locale pot să cumpere, la licitație publică, locuințele executate silit, însă numai dacă acestea au o suprafață utilă de maximum 100 mp. Astfel, casele sunt închiriate persoanelor sau familiilor evacuate pentru că nu și-au mai putut achita ratele creditului ipotecar.

„Locuințele de sprijin se repartizează de către autoritățile administrației publice locale, care le-au cumpărat prin licitație publică, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotărâre a consiliului local (...). De aceste locuințe pot beneficia persoanele și familiile care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuințe, în urma neachitării obligațiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, dispune legea.