Războaiele se vor dubla în Africa din cauza încălzirii globale

 
Un grad Celsius în plus în Africa înseamnă mai multe conflicte
Un grad Celsius în plus în Africa înseamnă mai multe conflicte
FOTO: Flickr / hdptcar
Sporirea conflictelor cauzate de încălzirea climatică este o temă de discuţie din ce în ce mai prezentă pe agenda globală. O echipă de cercetători a demonstrat pentru prima dată cum fenomenul va spori cu 50% probabilitatea unor războaie civile în Africa sub-sahariană.

Există legături nebănuite între temperatură şi recentele conflicte, arată un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Potrivit Tree Hugger, până în 2030, numărul acestora se va dubla.

Cei mai sensibili la schimbările de temperatură par a fi agricultorii, asta cu atât mai mult cu cât majoritatea populaţiei sărace din ţările africane depinde de culturile agricole. Orice schimbare de temperatură afecteză imediat recoltele, iar cei mai dezavantajaţi au mai multe motive să pună mâna pe arme pentru a protesta, susţine Edward Miguel de la Universitatea din California.


Anii mai călduroşi s-au dovedit, de altfel, mai prielnici războaielor în Africa. În perioada 1980 - 2002, războaiele civile au fost mai frecvente în anii mai secetoşi: creşterea temperaturii normale cu 1 grad Celsius a dus la o sporire a conflictelor cu aproape 50%.

Până în 2030, când temperaturile medii vor creşte cu peste 1 grad Celsius, se estimează că aproape 400.000 de oameni din Africa vor cădea victime războaielor civile. Recomandarea lui Miguel este ca ţările africane să fie ajutate să se adapteze la schimbarea climatică, inclusiv prin dezvoltarea unor varietăţi de culturi mai puţin sensibile la temperaturi extreme.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?