Ce este șalazionul, afecțiunea din cauza căreia a fost operată Irina Columbeanu

 
Ce este șalazionul, afecțiunea din cauza căreia a fost operată Irina Columbeanu
Ce este șalazionul, afecțiunea din cauza căreia a fost operată Irina Columbeanu

Șalazionul este o inflamatie cronică (ce se dezvoltă în general lent, în 2-3 săptămâni) a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul marginii palpebrale.

Se prezintă ca o formațiune chistică, de mici dimensiuni și apare mai frecvent după un orjelet sau la pacienții cu blefarită cronică. El poate fi întâlnit la orice vârstă.

Șalazionul (care din punct de vedere histologic este o reacție inflamatorie granuloneatoasă cronică) are o etiologie microbiană în special reprezentată de stafilococul auriu.

Există și numeroși factori favorizanți, cum ar fi: blefarita, acneea rozacee și dermatită seboreica. Șalazionul apare ca urmare a obstruării canalului de excreție a glandelor sebacee, fapt ce duce la acumularea secretiilor.
Drept urmare, sistemul imunitar va recunoaște sebumul că fiind o substanță străină și va declanșa local o reacție inflamatorie complexă (se formează granulomul inflamator).

Salazioanele mici se pot remite spontan, (unii folosesc injecții cu corticosteroizi intralezional, pentru a grăbi vindearea). Se prescriu unguentele cu antibiotice și corticosteroizi (cu masarea ușoară a pleoapei de 2-3 ori, zilnic). Pot fi utile și soluțiile cu antibiotice administrate în sacul conjunctival.

Dacă șalazionul nu se vindecă și este voluminos, se poate exciza chirurgical (inciziile pentru salazionul intern vor avea un traiect vertical, perpendicular pe marginea pleoapei, iar, pentru salazionul extern, vor fi orizontale, paralele cu marginea pleoapei)

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?