Dosarul a fost trimis în 2007 de Parchetul General la DNA, după ce iniţial se dăduse o soluţie de neîncepere a urmăririi penale în acest caz, dar infirmată ulterior. Procurorii DNA acuză un prejudiciu de peste un miliard de euro, expertiza imobiliară cerută la dosar indicând o subevaluare a terenului, la numai 10 euro pe metrul pătrat.
Fostul rector al Univerităţii Agronomice Ioan Alecu este acuzat de abuz în serviciu, iar omul de afaceri Puiu Popoviciu de complicitate la abuz în serviciu.
Miza dosarului în care au fost reţinuţi cei patru este un teren de 220 de hectare, situat în Băneasa. În anul 2000, Universitatea de Agronomie a acceptat o ofertă de asociere din partea firmei Băneasa Invetments, controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu, pentru construirea unui proiect imobiliar. Cel care a făcut lobby pentru această asociere a fost tatăl omului de afaceri Puiu Popoviciu, Aurel Popoviciu, fost profesor la Universitatea de Agronomie.
Senatul instituţiei de învăţământ a acceptat asocierea deşi la acea dată terenul era al statului, iar Universitatea nu avea titlu de proprietate asupra pământului. Titlul a fost obţinut un an mai târziu, iar în 2003 universitatea a cedat drepturile de proprietate în favoarea companiei Băneasa Investments.
Proiectul imobiliar a atras foarte mulţi investitori privaţi. Firma de automobile a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu a încheiat în 2008 un contract de asociere în participaţiune pentru deschiderea unui show-room, iar Ambasada Americii la Bucureşti a cumpărat teren de la Băneasa Investments pentru construcţia unui sediu.
ULTIMA ORĂ | DNA a comunicat acuzaţiile care se aduc celor patru reţinuţi în cazul dosarului şefului DGIPI
DNA a confirmat arestările din dosarul şefului DGIPI şi al omului de afaceri Puiu Popoviciu şi a precizat care sunt acuzaţiile pentru care au fost reţinute patru persoane, se arată un comunicat de presă al instituţiei.
"Procurorii anticorupţie au luat măsura reţinerii pe termen de 24 de ore a următoarelor persoane: Ioan Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Gabriel Popoviciu, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, Cornel Şerban, directorul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase şi Petru Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului", se arată în comunicat.
DNA nu a oferit, însă, şi detalii despre anchetă. "Având în vedere stadiul anchetei, mai multe informaţii nu putem oferi în acest moment, în conformitate cu prevederile art. 12 alin.1 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public", a anunţat DNA
Citiţi şi
Aici sînt banii pentru salariile profesorilor! Sub firma lui Tăriceanu