Un reputat istoric, doctor Ion Constantin consideră că „şeful Securităţii era foarte bine informat, punând cap la cap toate informaţiile şi piesele lipsă într-un terifiant puzzle, care îl convingeau tot mai mult că KGB-ul îi pusese gând rău lui Ceauşescu”.
Pe de altă parte, Iulian Vlad a realizat că planul lui Ceauşescu privind o intervenţie brutală n-ar face decât să arunce ţara în haos. De altfel, potrivit analizei EVZ, pe 17 decembrie Ceauşescu i-a şi reproşat lui Vlad pasivitatea: „De ce Securitatea nu și-a făcut datoria la Timișoara? De ce nu s-a tras?”. Răspunsul oferit de șeful DSS – că nu a considerat necesar să se tragă – l-a înfuriat pe Ceauşescu, care a propus destituirea tuturor şefilor instituţiilor de forţă. IulianVlad (Securitate), Tudor Postelnicu (Ministerul de Interne) și Vasile Milea (Ministerul Apărării). În faţa refuzuluui membrilor CEX, a urmat celebrul episod în care ceauşescu le-a cerut „să-și aleagă alt secretar general”, după care a plecat în Iran.
Pe 18 decembrie 1989, prin informarea DSS intitulată „Rezumatul informaţiilor mai deosebite din telegrame“, se raporta cât se poate de clar că „În perioada următoare, guvernul român va fi supus la presiuni psihologice în scopul înlocuirii lui cu altul în care PCR să nu mai aibă rolul conducător. URSS şi Ungaria, prin intermediul radioteleviziunii, vor incita populaţia Transilvaniei la revolte împotriva guvernului de la Bucureşti. URSS va acţiona pentru a obţine sprijin în România, în direcţia «reactivării» unor români care au studiat în Uniunea Sovietică şi simpatizează cursul politic din această ţară“.
În faţa acestor noi informaţii, Iulian Vald i-a propus lui Vasile Milea să-l „indisponibilizeze” pe Ceaușescu, adică să să-i scoată pe Nicolae şi Elena din Comitetul Central, dar a fost refuzată de Milea, care trăia o cădere nervoasă, conform mărturisirilor lui Vlad. În acest condiţii, şeful fostei Securităţi a ordonat, pe 22 dimineaţă, ca niciun membru al trupelor de securitate „sub nici un chip să nu execute foc”, de data aceasta „asupra celor care, din informațiile certe pe care le aveam, urmau să vină în Piața Palatului” și „să deschidă porțile CC-ului”.
Toate detaliile despre evenimentele mai puţin cunoscute din acele zile tulburi de dinaintea fugii lui NIcolae ceauşescu puteţi citi AICI.
sursă foto: descopera.ro