Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Consumul casnic în gospodării a înregistrat în primul semestru o creştere de 17%

Tuesday, 25 August 2009, 04:52 Sursă: NewsIn

"Factorul care a contribuit cel mai mult la evoluţia trend-ului de bunuri de larg consum a fost creşterea în valoare a coşului de cumpărături, influenţată de creşterea preţului şi susţinută de un volum mai mare achiziţionat", a declarat directorul general al GfK Romania, Andi Dumitrescu.

Astfel, cercetarea GfK România care monitorizează consumul casnic în gospodarii arată că produsele de îngrijire personală şi de întreţinere a locuinţei au înregistrat creşterea cea mai dinamică în valoare, de 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, devansând creşterea alimentelor şi a băuturilor cu 2%, acestea înregistrand un plus de 17% în moneda naţională.

Categoria tabletelor de ciocolată a înregistrat o evoluţie pozitivă în volum, puţin peste 20% în prima jumatate a anului curent, comparativ cu perioada similară din 2008, influenţată în primul rând de creşterea frecvenţei de cumpărare.

Dintre produsele de baza monitorizate, uleiul s-a menţinut relativ constant (+2%), în condiţiile în care preţul plătit de consumatori a scăzut cu peste 15%.

De asemenea, pentru segmentul băuturilor non-alcoolice, cafeaua măcinată şi apa minerală sunt printre categoriile ce nu şi-au diminuat ratele de creştere, atingând volume cu aproape 9% mai mari decât în prima jumătate a lui 2008. Gospodăriile au achiziţionat mai des cafea măcinată şi au mărit cantitatea de apă minerală la fiecare act de cumpărare.

Pe de altă parte, sucurile necarbogazoase, o categorie importantă a anului trecut în ceea ce priveşte ritmul de creştere în volum de peste 20%, a înregistrat în primul semestru o creştere de sub 5%.

În coşul produselor non-alimentare, printre categoriile care au înregistrat creşteri în volum se numără produsele universale de curăţenie (peste 5%), balsamul de rufe sau produsele de curăţat geamuri, ambele cu peste 10%.

Potrivit studiului GfK, din segmentul produselor de îngrijire personală, deodorantele şi şamponul se află în continuare pe un trend ascendent, înregistrând creşteri în volum în jur de 5%.
Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri