Coronavirus - România: 241339 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Magneziul, mineralul esențial pentru sănătate (P)

Tuesday, 23 January 2018, 10:00 Sursă: REALITATEA.NET

Care sunt cauzele deficienței de magneziu?

Dezechilibrul alimentar este aproape cea mai întâlnită cauză a deficienței de magneziu. Acest mineral este foarte greu de stocat și, în același timp, ușor de eliminat. Pierderile de magneziu se pot datora diverselor cauze, printre care și cazurile patologice. Diabeticii au nevoie în mod special de magneziu.

Un alt aspect este faptul că alimentele provenite din agricultura modernă nu mai asigură aportul de magneziu de care noi avem atât de multă nevoie. Ca atare, este o utopie să spunem, în prezent, că ne luăm aportul de magneziu din alimentație.

Există semne care să ne indice lipsa magneziului?

Semnele deficitului de magneziu nu sunt unele specifice. Dacă o persoană se confruntă cu: iritabilitate, insomnie, palpitații, migrene, cefalee, grețuri,  vărsături sau transpirații nocturne nu poate avea certitudinea că suferă de deficit de magneziu. Totuși, în aceste situații, este bine să se ia un preparat cu magneziu iar dacă simptomele persistă, măcar știm că nu sunt de la deficitul de magneziu, spune d-l doctor Cătălin Colț. Însă, multe din cazuri se pot rezolva astfel.

Primul lucru la care ne gândim atunci când avem dureri de cap este să luăm un antialgic, de multe ori Ignorând sau neștiind că poate cauza acelei dureri de cap este deficitul de magneziu. Tratând acest deficit cu ajutorul magneziului, tratăm, de fapt, cauza și nu doar simptomatologia. Este indicat să nu apelăm prea repede sau des la antialgice sau antiinflamatoare deoarece acestea, de multe ori, au efecte secundare.

Există riscul unei supradozare de magneziu?

Este destul de rară varianta de a apărea efecte secundare în cazul administrării unei doze prea mari de magneziu, deoarece acesta se elimină foarte repede. Este de preferat să luăm magneziu, chiar dacă nu avem nevoie, decât să nu luăm și, de fapt, să avem nevoie. Oricum, singurul efect secundar în cazul supradozării magneziului este apariția scaunelor moi, diareice.

Magneziul este necesar atât pentru metabolismul cât și pentru transportul și absorbția calciului. De aceea, ele trebuiesc administrate împreună, dar în momente diferite ale zilei. Se poate administra magneziu dimineața și seara iar calciul la amiază. A da cuiva calciu fără a da, în același timp și magneziu, este dăunător pentru că, prin stocarea calciului, se obțin calcifieri la nivel renal sau al inimii, care sunt periculoase, putând duce la afecțiuni cardiovasculare.

Cum se administrează magneziul?

Domnul doctor Cătălin Colț ne recomandă să nu apelăm la combinații de multi-vitamine ci să le luăm separat – magneziu, calciu, potasiu, zinc. Dacă există simptomatologia deficitului de magneziu, este indicat consumul unui medicament cu magneziu. Ca durată, tratamentul deficitului de magneziu ar trebui să se întindă pe o perioadoă cât mai lungă de timp, dacă este posibil, pe tot parcursul vieții.

Magneziul este util cazul afecțiunilor cardiovasculare, fiind atât în prevenția  infarctului miocardic, cât și pentru cei ce au suferit deja unul, micșorând, astfel, riscul apariției altuia. Pentru astfel de afecțiuni, magneziul este medicație adjuvantă. Nu înlocuiește terapia de baza a bolii respective dar, cu siguranță, ajută foarte mult.

S-a schimbat percepția românilor în ultimii 11 ani, despre magneziu?

S-a schimbat în mod considerabil atât percepția medicilor asupra importanței magneziului, cât și a românilor, în general. Beneficiile aduse prin consumul de magneziu sunt indubitabile. Din fericire, tot mai multă lume este foarte interesată în a-și suplimenta dieta zilnică cu magneziu.

Domnul doctor Cătălin Colț a ajuns un ambasador al magneziului prin natura meseriei. Se ocupă de un preparat de magneziu de 11 ani, motiv pentru care a acumulat o multitudine de cunoștințe despre mineralul atât de benefic organismului nostru. Acest lucru a ajuns o pasiune, o curiozitate alimentata zilnic, pentru că întotdeauna apar noi studii ce confirmă toate beneficiile acestui mineral. 

Pentru a afla și mai multe detalii, vă invităm să urmăriți interviul acordat de d-l doctor Cătălin Colț, accesand linkul http://bucurestifm.ro/2018/01/11/magneziul-mineralul-esential-pentru-sanatate/ și informațiile utile despre magneziu, accesând www.despremagneziu.ro


Citeste totul despre:


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri