Coronavirus - România: 695153 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Un studiu care ne dă fiori! Centralele nucleare, vulnerabile în fața atacurilor cibernetice!

Tuesday, 06 October 2015, 09:31 Sursă: REALITATEA.NET

Chatham House denunță 'mitul răspândit' potrivit căruia centralele nucleare ar fi protejate pentru că ele nu ar fi conectate la internet.

De fapt, numeroase instalații au amplasat progresiv o formă de conectare și sistemele lor informatice pot fi piratate prin mijloace uneori foarte simple. Astfel, virusul Stuxnet, care a perturbat funcționarea instalațiilor nucleare iraniene în 2010, fusese implantat cu ajutorul unui dispozitiv USB.

Potrivit Chatham House, acest atac a devenit o referință în lumea hackerilor și le-a permis să-și îmbunătățească tehnica. 'O dată ce existența Stuxnet a fost cunoscută, hackerii din toată lumea s-au inspirat din funcționarea sa și au încorporat unele din funcționalitățile lui în propriile lor programe malware', explică raportul.

Institutul estimează că centralele nucleare nu sunt pregătite pentru a face față unei urgențe în materie de securitate cibernetică în cazul unui incident de mare amploare și ar întâmpina dificultăți în a-și coordona un răspuns adecvat.

Cauzele sunt multiple: o finanțare insuficientă a acțiunilor de prevenție, o lipsă a pregătirii personalului, a normelor de reglementare și a culturii securității cibernetice, utilizarea crescândă a tehnicii digitale în sistemele de exploatare a centralelor și recurgerea la programe informatice de serie puțin costisitoare, dar mai vulnerabile la piratare, observă raportul.


Citeste totul despre:


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN