Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Trenuri de metrou ca la Paris sau Londra pe Magistrala 5 Drumul Taberei! Când ajung primele vagoane în Capitală

Tuesday, 03 November 2020, 12:24 Sursă: realitatea.net, Agerpres, Alstom.com

Autor: Ioana Stanescu

 

Noul model - Metropolis - care va putea fi văzut la metroul bucureștean este din gama celor care circulă în rețeaua subterană din Paris, Londra sau New York.

Compania Alstom a anunțat marți că va furniza cele 30 de trenuri noi Metropolis pentru Magistrala 5 de metrou, printr-un contract de peste 100 de milioane de euro, cu posibilitatea de extindere până la valoarea totală de 240 milioane de euro.

Anunțul vine după ce Alstom a fost declarată compania câștigătoare a licitației pentru noi trenuri de metrou pentru linia M5 Drumul Taberei. Vor fi cumpărate întâi 13 trenuri și ulterior vor mai fi comandate încă 17. Compania franceză a avut o oferta mai bună decât spaniolii de la CAF și decât chinezo-românii de la asocierea CRRC-Astra Vagoane.

Noul contract cu Alstom vine după ce, la sfârșitul anului trecut, Metrorex S.A. și compania Alstom au încheiat un nou acord privind asigurarea mentenanței garniturilor de tren în 2020. Valoarea contractului este între 174 și 192 de milioane de lei, în funcție de kilometrii efectuați. Noul acord era condiționat de plata Metrorex a datoriei de circa 150 de milioane de lei către Alstom.

Prin noul contract, Metrorex SA, operatorul reţelei de metrou din Bucureşti, a atribuit companiei Alstom un contract pentru a asigura un total de până la 30 de trenuri Metropolis pentru noua Magistrală 5, livrate în două tranşe, scrie Agerpres. Magistrala 5 a fost dată în folosință pe 15 septembrie. 

Valoarea contractului pentru primele 13 trenuri depăşeşte 100 de milioane de euro, dar înţelegerea poate fi extinsă cu opţiunea de livrare a încă 17 trenuri, pe baza unei comenzi din partea beneficiarului, iar valoarea totală a proiectului poate urca la 240 de milioane de euro.

Primul tren va fi livrat în mai puţin de doi ani și jumătate, mai precis în mai puțin de 29 de luni, şi va circula pe prima secţiune a Magistralei 5 de metrou, aflată deja în serviciul comercial. Celelalte 12 trenuri ale primului lot vor fi livrate imediat după omologarea primei unităţi, urmând ca lotul opţional de 17 unităţi să fie livrat pe baza unei cereri ferme din partea operatorului bucureştean.

Cum arată noile trenuri speciale care vor circula pe Magistrala 5

Fiecare tren cu şase vagoane are 216 locuri într-o dispunere longitudinală şi asigură două zone speciale de acces destinate pasagerilor cu dizabilităţi.

Trenurile au o configuraţie specifică, personalizată pentru metroul din Bucureşti: caroserie din oţel inoxidabil, 114 metri lungime şi trei metri lăţime, asigurând o capacitate totală de 1.200 de pasageri/ tren. Configuraţia finală, culorile şi finisajele vor fi complet personalizate în conformitate cu cerinţele clientului, în etapa de proiectare. De asemenea, garniturile vor fi echipate cu tehnologia CBTC la bord, pentru a fi compatibile cu cea mai modernă tehnologie de semnalizare din calea de rulare.

În plus, pasagerii vor beneficia de o serie de inovaţii care fac călătoria mai sigură şi mai confortabilă, inclusiv atenuarea zgomotului intern, patru uşi duble pe fiecare parte a fiecărui vagon, ferestre mari, iluminare cu LED-uri şi informaţii în timp real, cum ar fi harta dinamică a traseului. Unele caracteristici au fost proiectate pentru a permite un flux optim de pasageri, cum ar fi uşi largi, zone largi de trecere şi zone dedicate persoanelor cu dizabilităţi.

***

Gama de trenuri de metrou Metropolis de la Alstom este în operare de peste 20 de ani în toată lumea, printre cei 60 de clienţi ai companiei fiind operatori de metrou din Paris, New York, Londra, Amsterdam, Singapore, Riyadh, Dubai, Sydney şi Montreal, potrivit companiei. 

În ultimul an,  compania a înregistrat vânzări de 8,2 miliarde de euro şi a contabilizat comenzi în valoare de 9,9 miliarde de euro. Cu sediul principal în Franţa, Alstom este prezentă în peste 60 de ţări şi are 38.900 de angajaţi. 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL