Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Nou record: 212 apărători ai mediului au fost ucişi în 2019. Doi dintre ei, în România, relevă un raport al unui ONG britanic

Wednesday, 29 July 2020, 11:10 Sursă: Realitatea.net

"Într-o perioadă în care avem în mod special nevoie să protejăm planeta împotriva industriilor distructive şi care emit CO2, crimele asupra apărătorilor mediului şi ai pământurilor nu au fost niciodată atât de numeroase", relevă Global Witness, referindu-se la perioada de la începutul realizării bilanţului, în 2012, și până în prezent.

Bilanţul anual depăşeşte precedentul record, din 2017, când au fost înregistrate 207 decese. De parcă asta nu ar fi tot, cei care au realizat studiul avertizează că, așa cum s-a întâmplat în fiecare an, "cifrele noastre sunt aproape sigur subevaluate".

Potrivit reprezentanților ONG-ului care a realizat studiul, printre victime se numără lideri ai populaţiilor indigene, pădurari sau activişti obişnuiţi.

Ceea ce este și mai îngrijorător este că, în 2019, jumătate dintre crime au avut loc în doar în două ţări: Columbia, care cu cele 64 de victime se plasează detaşat pe prima poziţie într-o Americă Latină care reprezintă două treimi din acest bilanţ, şi Filipine, cu 43 de morţi.

În cele două ţări, la fel ca în restul lumii, reprezentanţii populaţiilor indigene (40% dintre cei ucişi în 2019) care trăiesc cel mai aproape de natură "sunt supuşi unui risc disproporţionat de represalii" în contextul în care se luptă pentru a-şi apăra "pământurile ancestrale".

Mineritul este sectorul unde s-au înregistrat cele mai multe victime printre apărătorii mediului (50 de decese).

Urmează industria agricolă, cu uciderea a 34 de militanţi care s-au opus exploatărilor de ulei de palmier, de zahăr sau de fructe tropicale, în mare parte în Asia.

Lupta împotriva exploatărilor forestiere a făcut, la rândul său, 24 de victime, o creştere de 85% comparativ cu 2018, în contextul în care pădurile sunt esenţiale în combaterea încălzirii climatice.

Global Witness notează, de asemenea, că 33 de militanţi au fost ucişi în Amazonia, în mare majoritate în Brazilia, în vreme ce luptau contra defrişărilor determinate în special de mari proiecte miniere şi agricole.

Apărarea pădurilor poate costa viaţa şi în Europa, continent unde au avut loc totuşi cele mai puţine crime asupra apărătorilor mediului - două, ambele în România, precizează raportul.

Astfel, în România, unde unele dintre cele mai importante păduri virgine din Europa sunt victime ale exploatărilor sălbatice, un pădurar a fost ucis în octombrie după ce a surprins tăietori ilegali de lemne. O lună mai devreme, un altul a fost ucis cu o lovitură de topor în cap. Raportul mai arată că anul trecut, în România, au fost înregistrate sute de ameninţări şi atacuri asupra pădurarilor.

"Numeroase încălcări ale drepturilor omului şi ale mediului sunt generate de exploatarea de resurse naturale şi de corupţia sistemului politic şi economic mondial", susține Rachel Cox, de la Global Witness, care observă că firmele responsabile sunt aceleaşi "care ne duc spre o schimbare climatică incontrolabilă".Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL