Coronavirus - România: 114648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce este important să ai un scaun de birou de calitate (P)

Thursday, 23 July 2020, 13:16 Sursă: Realitatea.net

Cum îţi afectează viaţa scaunul de birou

Poate că ideea de a investi în scaune de birou de calitate nu ţi se pare acum prea bună, dar dacă vei înţelege în ce mod îţi afectează această alegere productivitatea şi sănătatea, vei privi lucrurile cu alţi ochi. O alegere greşită va duce la probleme de sănătate, dureri de spate, necesitatea unor zile libere pentru refacere, scăderea productivităţii şi a eficienţei şi costuri medicale. Astfel, cu cât petreci mai mult timp în scaunul de la birou, cu atât este mai important ca acesta să fie bine realizat, sigur şi confortabil. 

Avantajele unui scaun de birou adecvat

Pe lângă evitarea unui număr mare de probleme de sănătate există multe alte avantaje ale unui scaun de birou potrivit:

Studiile au relevat faptul că angajaţii mai fericiţi sunt întotdeauna mai productivi şi contribuie la crearea unui mediu de muncă mai armonios;

Un scaun adecvat de birou va reduce numărul pauzelor necesare din cauza lipsei de confort;

Un scaun ergonomic de birou încurajează munca în echipă, angajaţii putând să se concentreze mai bine, fără a fi distraşi de lipsa de confort şi de dureri de spate sau de umeri;

Încurajează o postură corectă care contribuie la promovarea sănătăţii utilizatorilor şi reducerea costurilor medicale;

Poate fi o recompensă foarte apreciată, dovedind grija angajatorului faţă de angajaţii săi.

La ce ar trebui să fii atent când alegi un scaun de birou

Înălţimea scaunului de birou - trebuie corelată cu înălţimea utilizatorului. O înălţime care variază între 40 şi 50 de centimetri faţă de podea ar trebui să funcţioneze pentru toată lumea. Totodată, înălţime scaunului ar trebui să fie reglabilă pentru a permite ajustarea necesară astfel încât utilizatorul să stea cu tălpile pe podea, coapsele orizontale şi braţele să fie la înălţimea biroului.

Lăţimea şi adâncimea scaunului de birou - ar trebui să fie adecvate pentru a oferi suport cât mai confortabil. Lăţimea standard a unui scaun de birou variază între 40 şi 50 de centimetri, în vreme ce adâncimea acestuia ar trebui să fie suficient de mare pentru a permite sprijinul spatelui de spătar şi să rămână 5 - 10 centimetri între genunchi şi scaun. Aceste caracteristici sunt importante pentru ca utilizatorul să nu atârne în scaun şi să se simtă inconfortabil.

Reglarea corespunzătoare a scaunului de birou - dacă se realizează corect, scaunul de birou va oferi suportul necesar pentru spate şi va permite distribuirea greutăţii corporale într-un mod uniform. În acest mod, presiunea va fi atenuate la nivelul bazinului şi a articulaţiilor genunchiului.

Suport lombar - este esenţial pentru un scaun de birou confortabil care să asigure poziţia corectă a coloanei vertebrale. Cele mai bune scaune de birou au facilitatea de reglare lombară, astfel încât utilizatorul să poată obţine configurarea corespunzătoare curburii inferioare a spatelui şi să fie obligat să păstreze o postură sănătoasă pentru mai multe ore.

Spătarul scaunului de birou - ar trebui să poată susţine curbura naturală a coloanei vertebrale şi să ofere sprijin adecvat zonei lombare. Pentru a reuşi acest lucru, spătarul scaunului de birou ar trebui să aibă o lăţime de aproximativ 30 - 50 centimetri. În cazul în care şezutul şi spătarul au continuitate, spătarul trebuie să fie reglabil înainte şi înapoi şi să dispună de un mecanism de blocare pentru fixare în unghiul corespunzător. 

Materialul din care este confecţionat scaunul de birou - ar trebui să asigure umplutură suficientă pentru a oferi confort pe perioade îndelungate. Spătarul şi şezutul trebuie să fie realizate din materiale respirabile, să nu fie dure, dar să fie rezistente. Ideale sunt materialele în relief care asigură un flux continuu de aer.

În acest moment, găsirea scaunului adecvat pentru tine ar trebui să devină uşoară. Este important să reţii că cel mai bun scaun de birou este comod şi previne tensiunile şi vătămarea, încurajând totodată o postură corectă. Aceste lucruri sunt esenţiale pentru a-ţi menţine sănătatea, a te simţi confortabil şi a fi productiv şi eficient la locul de muncă.

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL