Coronavirus - România: 205793 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum a apărut Luna. O nouă teorie despre ciocnirea frontală dintre Terra şi planeta Theia

Friday, 29 January 2016, 12:58 Sursă: REALITATEA.NET

Luna s-a format ca urmare a unei ciocniri frontale violente între Pământ şi o planetă aflată în fază embrionară, numită Theia. Evenimentul cosmic a avut loc la aprox. 100 milioane de ani după formarea Planetei, potrivit unui studiu realizat de o echipă de profesori de la UCLA.

Ipoteza unei ciocniri care a avut loc în urmă cu 4,5 miliarde ani nu este nouă, însă se credea până acum că a fost mai degrabă un ricoşeu la un unghi de 45 de grade.

Noi dovezi publicate în 29 ianuarie în revista Science arată că este vorba mai degrabă de o cioncire cap-în-cap, devastatoare pentru Theia, potrivit AstronomyNow.

Studiul a analizat şapte roci aduse de pe Lună de misiunile Apollo 12, 15 şi 17 şi le-a comparat cu bucăţi de piatră din Hawaii sau Arizona.

Elementul-cheie al noului model propus de oamenii de ştiinţă se referă la simetria atomilor de oxigen între mostrele de pe Lună şi cele de pe Terra. Amprenta chimică a celor două roci este practic identică.

Oxigenul alcătuieşte 90% din volumul rocilor şi 50% din greutatea lor. "Nu vedem nicio diferenţă între izotopii de oxigen de pe Terra şi cei de pe Lună; practic, nu se disting unii de alţii", a spus Edward Young, conducătorul echipei de savanţi de la UCLA.

Echipa de cercetători de la UCLA:


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL