Când se inversează polii magnetici ai Pământului. Ce urmează să se întâmple

Friday, 29 July 2016, 17:12 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Tot mai mulți adepți ai teoriilor conspirației, dar și unii oameni de știință se așteaptă ca polii magnetici ai Terrei să se inverseze în scurt timp, deși ritmul lor de schimbare clasic este de o dată la 200 de mii de ani. Unii susțin că fenomenul ar avea loc tocmai pe data de 29 iulie.

O nouă inversare a polilor magnetici ai Pământului ar putea să se producă în viitorul apropiat, conform unor analize ale datelor cu privire la câmpul magnetic terestru. Câmpul magnetic al Terrei s-a mai inversat de câteva ori în decursul istoriei, dar experţii nu ştiu deocamdată de ce are loc acest proces.

Polii magnetici s-au inversat de mai multe ori de-a lungul istoriei planetei noastre. Astfel, în urmă cu aproximativ 800.000 de ani, nordul magnetic se afla deasupra Antarcticii, iar sudul magnetic se afla suprapus nordului geografic.

PROMOTIE LA eMAG! OFERTELE POT FI GASITE AICI!!!

Oamenii de știință au estimat că un ciclu de inversare a polilor magnetici începe prin slăbirea continuă a câmpului magnetic într-un interval de câteva mii de ani.

O nouă teorie a conspirației arată că polii magnetici se schimbă tocmai pe 29 iulie. Adepții acestei teorii cred că acesta ar fi și momentul când Iisus va coborî pe Pământ, potrivit mirror.co.uk.

Pentru a-și sprijini teoria, cei de la End Times Prophecies au dat mai multe citate din Biblie care ar demonstra veridicitatea ei. „Vor fi cutremure devastatoare, iar Luna va fi complet roșie“ – spun aceștia. În ultimii ani s-au anunțat mai multe „apocalipse“.

În prezent, conform măsurătorilor, câmpul magnetic al Pământului se află în stadiul de slăbire.

Datele adunate în cursul acestei veri de sistemul de sateliți Swarm, aparținând ESA, indică faptul că acest câmp magnetic își pierde din intensitate de 10 ori mai rapid decât se credea inițial. Dacă pierderea intensității s-ar fi produs mai lent, ar fi rămas valabilă predicția privind inversarea polilor magnetici peste câteva mii de ani, dar în condițiile semnalate de ESA această predicție s-ar putea dovedi mult prea optimistă.

"Nu știm dacă următoarea inversare se va produce la fel de brusc ca și ultima, dar nici nu putem ști că nu va fi așa", a comentat Paul Renne, director al Centrului pentru Geocronologie de la Universitatea California din Berkeley.

Geologii încă nu știu din ce cauză se inversează polii magnetici ai Pământului. Nucleul din fier al Pământului se comportă ca un magnet gigantic, ale cărui linii de câmp învelesc planeta. Câmpul magnetic protejează biosfera terestră de radiațiile provenite de la Soare. Un câmp magnetic aflat în stadiul de intensitate minimă nu va reuși să țină departe de suprafața terestră radiațiile solare și cosmice, lucru care poate duce și la afectarea rețelelor electrice și a comunicațiilor pe unde radio.

Straturile de sedimente demonstrează și că acest câmp magnetic a fost instabil timp de aproximativ 6.000 de ani, înainte de inversarea bruscă. Perioada de instabilitate a inclus două momente de minim în intensitatea câmpului magnetic terestru, fiecare dintre aceste momente având o durată de aproximativ 2.000 de ani.

Dacă inversarea polilor magnetici ar putea produce o serie de neplăceri de ordin tehnic, cu siguranță că ea nu reprezintă un motiv de panică. Oamenii de știință au căutat eventuale urme ale unor catastrofe ce ar fi putut să se producă în timpul unor astfel de inversări și nu au descoperit nimic alarmant.

Cel mai afectat va fi sistemul de transport al energiei electrice. Însă, din punct de vedere teoretic, dacă acest câmp magnetic ajunge să fie extrem de slab și chiar dispare temporar, în timpul inversării, atunci Pământul ar putea fi expus unor niveluri periculoase de radiații solare și cosmice care ar putea afecta serios biosfera și ar pune în pericol viața oamenilor.

Nu există însă nicio dovadă că un astfel de scenariu ar putea să se producă, conform omului de știință american.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE