Florin Cîțu:"Cine minte? Eurostat sau Teodorovici?"

 
Florin Cîțu
Florin Cîțu

Senatorul liberal lansează un nou atac la adresa ministrului de Finanțe, pe care îl acuză că minte în continuare legat de măsluirea datelor oficiale privind deficitul bugetar. 

"Ministerul Finantelor Publice contra Eurostat, cine MINTE?

Eurostat a publicat deficitul bugetar pentru trimestrul I din 2019 la 4.5% din PIB.

MFP a publicat deficitul bugetar pentru trimestrul I din 2019 la doar 0.5% din PIB.

Minte cineva?

Stiu, pare o intrebare retorica avand in vedere ca vorbim de Теодорович si echipa lui din MFP platita cu sute de mii de euro anual din sinecuri.

In ceea ce priveste cifra publicata de MFP eu am dubii ca este reala. Pana nu vom avea o comisie de ancheta a executiei bugetare pentru 2017 si 2018 eu spun ca datele MFP sunt MASLUITE.

Dar, mai sunt doua diferente importante intre ce publica MFP si Eurostat (pe langa faptul ca MFP mai “aranjeaza" datele).

In primul rand - MFP publica un executia pe cash iar Eurostat ia in calcul si angajamentle viitoare de cheltuieli ESA. Adica Eurostat arata o imagine REALA a presiunii asupra bugetului in timp ce MFP se joaca cu facturile si cu amanarile platilor.

In al doilea rand- aici apare diferenta MAJORA- Eurostat elimina influentele sezoniere. Adica ne da TENDINTA pe termen mediu si lung. Cand vorbim de analiza trimestriala metoda Eurostat este cea indicata.

Concluzii:

- deficitul publicat de Eurostat arata tendinta de crestere a deficitului bugetar pe termen mediu si lung si o presiune in crestere asupra bugetului. Adica MFP trebuie sa TAIE mult mai mult in partea a doua a anului pentru a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB.

- analizele in UE se fac pe deficitul ESA si nu pe cash. Doar tarile din lumea a treia mai folosesc deficit bugetar pe cash pentru ca il pot MANIPULA mai usor. Deficitul ESA si deficitul STRUCTURAL arata imaginea REALA.

- din nou MFP arata ca “expertii” acestei institutii sunt depasiti. Daca, asa cum mi se mai spune, ar exista si experti in MFP atunci acestia ar pune mai presus interesul national si nu ar permite astfel de manipulari, cum este comunicatul de ieri al MFP, sa iasa in spatiul public. MFP va avea DOAR profesionisti in guvernarea liberala nu functionari de cariera si Yes Men.

Foarte IMPORTANT:

- o analiza serioasa a deficitului bugetar se uita la deficitul structural si al cel ESA. MFP le IGNORA pentru ca stie ca nu le poate manipula - sunt PUBLICATE de EUROSTAT nu de MFP.

Deficitul bugetar publicat de EUROSTAT arata ca in 2019 este nevoie de TAIERI masive de cheltuieli si CRESTERI de TAXE pentru a aduce deficitul bugetar sub 3% pe CASH. Uitati de banii pentru primari si pensii", își încheie postarea pe contul personal de Facebook Florin Cîțu.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Care e problema intr-un batustan primitiv !
20 Jul 12:46
Dirijat de o gasca de infractori ...
Răspunde
0 0
Nicolae Ionescu
20 Jul 10:41
Chiar mai poate crede cineva în spusele acestui neavenit pe mâna căruia sunt finanțele Țării! Chiar nu-l poate întreba nimeni ce face cu miliardele de lei și euro ămpeumutate zilnic din țară și din afară, la costuri de camătă! Aceasta probabil pentrucă ”SUNT BANI”!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?