Europarlamentare Olanda. Vot surpriză al lui Frans Timmermans, criticul dur al PSD

Thursday, 23 May 2019, 14:44 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Europarlamentare Olanda. Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene și membru al Partidului Laburist, a votat pentru el însuși la alegerile de joi.

Europarlamentare Olanda. ”Am votat pentru prima dată pentru mine, nu am mai făcut niciodată asta”, a declarat Frans Timmermans, după ce a ieșit din secția de vot.

”De cele mai multe ori votam pentru femeia care se afla pe listă, dar azi, dintr-un motiv sau altul, am votat în mod spontan pentru mine”, a spus Timmermans, citat de Politico.eu.

Frans Timmermans nu este doar criticul de serviciu al guvernului PSD-ALDE, în chestiunile pe tema Justiției, și candidatul socialiștilor europeni la șefia Comisiei Europene.

El este și candidat al Partidului Laburist olandez (PvdA) la Europarlamentare 2019, iar partidul său are nevoie de fiecare vot.

Laburiștii se situează undeva în zona locurilor 3-5, potrivit sondajelor de opinie, în cursa electorală dominată de naționaliștii din Forumul pentru Democrație și liberalii premierului Mark Rutte.

Europarlamentare Olanda. Olandezii deschid joi balul alegerilor care se vor desfășura în toate statele membre până pe 26 mai, iar veștile din Țara lalelelor nu sunt foarte bune pentru susținătorii Uniunii Europene.

Un partid naționalist și eurosceptic înființat recent are șanse mari să obțină cele mai multe voturi, deschizând astfel lista succeselor pentru grupările extremiste care participă la aceste alegeri.

Forumul pentru Democrație a fost înființat de Thierry Baudet acum doar doi ani, dar între timp a reușit să câștige ultima rundă a alegerilor regionale din Olanda.

Sondajele îl creditează cu cele mai multe șanse de câștig la Europarlamentare 2019. Anti-migrație, suveraniști, membrii Forumului pentru Democrație nu uită să sublinieze că ”toată lumea vrea mai multă Europă, noi vrem mai puțină”.

Cu mențiunea că solicitările pentru un referendum pentru ieșirea Olandei din UE s-au mai domolit după haosul și incertitudinea care a urmat votului pentru Brexit în Marea Britanie. 

Europarlamentare Olanda: luptă între liberali și populiști

Forumul pentru Democrație, condus de carismaticul personaj Thierry Baudet, este creditat cu 17%, ceea ce i-ar aduce cinci mandate de europarlamentar.

Sondajele arată că pe locul doi ar putea veni liberalii aflați acum la guvernare în Olanda. Cu aproximativ 16%, liberalii premierului Mark Rutte ar primi tot cinci mandate de europarlamentar.

Europarlamentare. Asaltul populist și naționalist începe joi în Olanda și Marea Britanie

Verzii, creștin-Democrații și laburiștii sunt creditați cu 9-11%, și câte trei mandate de europarlamentar de fiecare.

Interesantă este căderea dramatică a Partidului Libertății al lui Geert Wilders, fostul exponent al naționalismului olandez, umilit acum de Thierry Baudet.

Partidul Libertății este creditat cu doar 6%, scor care i-ar aduce doar un mandat de europarlamentar.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Europarlamentare 2019