Articolele din categoria EDITORIALE:

George Vulcănescu: Corona vicurs ANALIZĂ
George Vulcănescu: Corona vicurs
Parcă niciodată o depreciere atât de mică a monedei naționale nu a creat o emoție atât de mare. A fost suficient un salt de 2 bani al cursului de schimb pentru ca să fie depășită borna de 4,8 lei pentru un euro să fie depășită și gata, s-a declanșat ”nucleara”! Nici nu mai contează faptul că, în decurs de un an, diferențele de un ban de la o ședință de tranzacționare la alta sunt frecvente pe piața valutară românească. Pe 23  ianuarie 2019, diferența a fost mai mare de 4 bani dar, parcă, panica nu a fost la fel de mare ca acum. Unde mai pui că, procentual, avansul euro înregistrat vineri a fost de 0,4%, față de 0,9% în urmă cu un an. În primele două luni din 2020 leul a pierdut în raport cu euro aproape jumătate din cât pierdea anul trecut într-o singură zi.
Reabilitarea Tribunalului Vechi din Vrancea - pe mâna firmelor de partid ale PSD
Reabilitarea Tribunalului Vechi din Vrancea - pe mâna firmelor de partid ale PSD
Clădirea fostului Tribunal Vrancea se află într-o avansată stare de degradare de mai mulți ani. La fiecare campanie electorală, autoritățile județene promit că o vor reabilita, însă lucrările sunt pe departe de a fi început. Edificiul este singurul imobil "înnobilat" cu plăcuță de monument istoric și însemnat cu bulină roșie de risc seismic de gradul I din Focșani. La începutul anului 2018, Consiliul Județean Vrancea a demarat procedura de licitație pentru proiectare, asistență tehnică și execuție a lucrărilor de consolidare, restaurare și punere în valoare a clădirii Tribunalului Vechi. S-a înscris un singur ofertant, printr-o asociere de firme obișnuite la contracte pe bani publici.
Rodica Sărmaș Furnea: Modernul Brâncuși, demodata Românie EDITORIAL
Rodica Sărmaș Furnea: Modernul Brâncuși, demodata Românie
Românul Constantin Brâncuși (1876–1957) este privit de către istoricii de artă ca sculptor francez. Oricât te-ai strădui și chiar dacă pare lipsit de logică, nu poți, pur și simplu nu ai cum să-l plasezi pe modernul Brâncuși în contextul cultural românesc. Opera sa uriașă a fost studiată doar în lumina influențelor franțuzești, considerându-se că artistul aparține generoasei „École de Paris”. 
Dan Vasile Mihale: De ce insistă USR pe teoria blatului dintre PNL și PSD EDITORIAL
Dan Vasile Mihale: De ce insistă USR pe teoria blatului dintre PNL și PSD
Primul politician care a vorbit despre un posibil blat între PSD și PNL a fost, deloc întâmplător, liderul USR, Dan Barna. Se întâmpla la începutul lunii februarie, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură. Atunci, Dan Barna îi suspecta pe liberalii că au sacrificat alegerea primarilor în două tururi pentru anticipate, acuzând că alegerea primarilor într-un singur tur avantajează doar partidele mari, adică doar PSD și PNL.
Rodica Sărmaș Furnea: Calvarul bătrânilor din România EDITORIAL
Rodica Sărmaș Furnea: Calvarul bătrânilor din România
Institutul Național de Statistică ne spune că întreaga Românie îmbătrânește, vârsta medie a populației fiind de 41 de ani. Dacă statistica e necruțătoare, le fel se întâmplă și cu previziunile financiare: consecințele îmbătrânirii sunt dramatice pentru economia oricărei țări din lume, chiar și acolo unde există strategii și studii serioase, menite să contracareze efectele unei alte arhitecturi sociale, care, iată, vine peste noi.
Constantin Rudnițchi: Băncile chinezești „spală” bani, economia globală așteaptă să se redeschidă fabricile EDITORIAL
Constantin Rudnițchi: Băncile chinezești „spală” bani, economia globală așteaptă să se redeschidă fabricile
Trebuie să recunoaștem că epidemia de virus din China a adus cu ea o serie de situații inedite, unele nemaiîntâlnite în istoria recentă. Astfel, într-o provincie chineză atinsă de epidemie a fost decretată stare de necesitate, ceea ce înseamnă că, timp de 14 zile, populația nu va avea dreptul să iasă din case, persoanele care nu respectă regula riscând să fie arestate.
Constantin Rudnițchi: Ghici cine se împrumută mai mult. Și de ce ANALIZĂ
Constantin Rudnițchi: Ghici cine se împrumută mai mult. Și de ce
Una din cele mai sensibile teme economice este cea a împrumuturilor statului. Este deja foarte clar că a devenit un subiect cu priză la public. Tot mai mulți români sunt îngrijorați de ritmul și valoarea cu care se împrumută statul. Opinia publică a înțeles că împrumturile de astăzi vor fi plătite de copiii sau nepoții lor, astfel că de fiecare dată când statul mai face un împrumut apar și criticile.
Constantin Rudnițchi: Să guverneze Curtea Constituțională! EDITORIAL
Constantin Rudnițchi: Să guverneze Curtea Constituțională!
Recent, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra proiectului de lege al guvernului Orban care modifică prevederile Ordonanței 114 ca fiind neconstituțional.Departe de mine de a intra în argumente juridice. Să rămânem doar la cele de natura economică. Acum la mai bine de un an de la adoptarea Ordonanței 114 putem găsi mai ușor explicația pentru care actul normativ a fost atât de criticat. Atât de mediul de afaceri, cât și de opoziția politică de la momentul apariției ordonanței.
George Vulcănescu: Scutire de impozit sau pomană? EDITORIAL
George Vulcănescu: Scutire de impozit sau pomană?
Cu ani în urmă am acceptat plata pe firma și drepturi de autor precum multi alții ziariști, de nevoie. Am disprețuit metoda de când mi-a fost propus acest mod de salarizare, prima oară prin 2003, dar nu exista decât varianta take it or leave it. Până atunci lucrasem timp de 13 ani doar cu banii toți pe cartea de muncă. Ulterior am refuzat în mai multe rânduri să comentez "pro" pe subiectul asta. Așa cum, astăzi, refuz să aplaud scutirea de impozit pe venit - cu care ziariștii au fost cadorisiți de către Parlamentul dominat de PSD.
Constantin Rudnițchi: Britanicii sunt pe cale să repete greșelile românilor. Iar românii să facă altele noi ANALIZĂ
Constantin Rudnițchi: Britanicii sunt pe cale să repete greșelile românilor. Iar românii să facă altele noi
Guvernul de la Londra a început o așa-numită reformă a taxei radio-TV din Marea Britanie. Concret, se dorește dezincriminarea celor care nu plătesc taxa radio-tv, o taxă care ajunge la echivalentul a 183 euro pe an.  În acest moment, cei care nu plătesc taxa pot să fie condamnați la pedeapsa cu închisoarea. De exemplu, în anul 2018, aproximativ 120.000 de britanici au fost amendați și cinci au făcut chiar închisoare.
George Vulcănescu: Când câinele pleacă de la măcelărie ANALIZĂ
George Vulcănescu: Când câinele pleacă de la măcelărie
Pentru că nu se prea potrivea cu rețetele pentru meniul de Anul Nou, știrea din 31 decembrie despre lansarea oficială a exploatării importantelor resurse de gaz natural din Marea Mediterană nu a apărut în România în aceeași zi. Abia după ce a trecut efectul caltaboșilor și al sarmalelor au apărut și pe malurile Dâmboviței detalii despre pomparea primilor metri cubi de gaze din Leviathan principalul zăcământ offshore al Israelului.