Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sărbătoare 19 noiembrie - Zi importantă pentru credincioși

Thursday, 19 November 2020, 05:58 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Istratie Dan

Ortodoxe
Sf. Proroc Avdie; Sf. Mc. Varlaam

Greco-catolice
Sf. pf. Avdie; Sf. m. Varlaam

Romano-catolice
Sf. Abdia, profet


Sfântul Proroc Avdie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 19 noiembrie.

Prorocul Avdie era originar din Sichem şi a trăit cu peste opt sute de ani înaintea Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Activitatea sa profetică s-a desfăşurat în timpul regelui Ahav, la curtea căruia era administrator, şi al Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Este unul dintre profeţii mici ai Vechiului Testament.

Cartea Prorocului Avdie este cea mai scurtă din Vechiul Testament fiind alcătuită dintr-un singur capitol cu 21 de versete. Profeţia lui se îndrepta ameninţător către locuitorii Edomului, care se aliaseră cu duşmanii regatului Iuda, cei ce veniseră să cotropească Ierusalimul.

Să nu te uiţi la ziua fratelui tău, spune Sfântul Proroc Avdie: "a prăpădului venit peste el! Nu te veseli de fiii lui Iuda în ziua pieirii lor! Nu grăi trufaş în vremea aceea de strâmtorare! Nu intra pe poarta poporului Meu în ziua zbuciumării lui şi nici nu te uita la nenorocirea lui în ziua când se prăpădeşte! Nu întinde mâna ta către averea lui în ziua pieirii lui; Nu sta la răspântii ca să dobori pe cei fugari ai lui şi nu fi silnic cu cei rămaşi în ziua cea de strâmtorare! Că aproape este ziua Domnului pentru toate neamurile! Cum ai făcut aşa ţi se va face; fapta se va întoarce asupra ta" (Avdie 1, 12-15).

După moartea regelui Ahav, Sfântul Avdie a fost căpetenie în armată, unul dintre cei trei conducători însărcinaţi de regele Ohozia, fiul lui Ahav, cu prinderea şi aducerea prorocului Ilie. Peste doi dintre cei trei comandanţi a căzut foc din cer, după cuvântul prorocului, iar cel de-al treilea, Avdie, apropiindu-se cu smerenie şi închinându-se în genunchi înaintea Sfântului Ilie, l-a rugat pentru a-i cruţa sufletul său şi al celor care îl însoţeau.

Sfântul Ilie l-a cruţat şi l-a ridicat în picioare, ducându-se împreună cu el la rege.

Din acel moment Sfântul Proroc Avdie a lăsat slujba sa şi a mers în urma Sfântului Proroc Ilie, luând duhul prorociei.

Alte articole din: CULTURĂ
Alte articole din: CULTURĂ