Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sute de lilieci s-au stabilit într-un bloc locuit din centrul unui oraş din România

Wednesday, 18 February 2015, 17:00 Sursă: AGERPRES

Potrivit unuia din locatari, Ioan Gruia, liliecii s-au adăpostit la mansarda imobilului, într-un gol lăsat din construcţie între bloc şi casa scării.

„Casa scării a fost construită după ce s-a ridicat blocul şi între cele două construcţii a fost lăsat un gol de câţiva centimetri, închis iniţial cu o bucată de plastic. În urmă cu mai mulţi ani, când plasticul a fost îndepărtat şi golul s-a închis cu ciment, am văzut liliecii. Erau foarte mulţi, stăteau în ciorchine. Sunt în bloc de cel puţin 10 ani. Pe mine nu mă deranjează, chiar îţi sunt dragi”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, sursa citată.

Deşi hibernează pe perioada iernii, liliecii din bloc au fost deranjaţi în ultima perioadă de lucrările de reabilitare termică a clădirii, intensificându-şi zborurile şi prezenţa.

„A fost o perioadă grea şi pentru noi şi pentru ei, de când cu reabilitarea blocului. Deschideam seara uşa de bloc şi înainte de a intra verificam dacă nu zboară vreun liliac. Nu sunt periculoşi, dar nici nu-ţi face plăcere să zboare pe lângă tine. Au intrat şi în lift, iar copiii se mai sperie de ei. Acum, că lucrările s-au încheiat, s-au mai liniştit. La reabilitare, constructorii au şi acoperit cu tablă locul pe unde ei ieşeau afară, aşa că au ajuns pe scara blocului. Am discutat cu constructorii şi desfăcut o parte a tablei, ca să poată circula liliecii”, a precizat, Steliana Drule, administratorul blocului.

Nemulţumiţi de prezenţa liliecilor, locatarii au căutat sprijin la autorităţile locale, care n-au avut nicio soluţie, motiv pentru care s-a apelat la ajutorul specialiştilor, fiind contactată Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România (APLR).

Preşedintele asociaţiei, Farkas Szodoray-Paradi, s-a deplasat personal la Zalău, pentru a căuta o soluţie convenabilă atât pentru cei ce locuiesc în bloc, cât şi pentru lilieci, specie protejată atât de legislaţia din România, cât mai ales de legislaţia la nivel european.

„Există două specii de lilieci care ajung în oraşe, convieţuind cu oamenii în diverse clădiri: liliacul pitic şi liliacul de amurg. În cazul blocului de la Zalău e vorba de liliacul de amurg, care de obicei trăieşte în scorburile copacilor. Cum scorburile dispar prin tăierea cu precădere a arborilor bătrâni din pădure, liliecii şi-au găsit adăpost în bloc. Am fost deja la faţa locului, prilej cu care am şi eliberat circa 20 de lilieci rătăciţi pe scara blocului şi am vrut să ducem la Cluj Napoca, la operaţie, un liliac cu clavicula ruptă. Din păcate, acesta a decedat pe drum. E o colonie de câteva sute de exemplare”, a menţionat, pentru AGERPRES, Farkas Szodoray-Paradi.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL