Coronavirus - România: 186254 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

SURSE: Unul dintre israelienii angajaţi pentru a o initimida pe Kovesi, 5.000 de euro pentru misiune

Tuesday, 12 April 2016, 11:05 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit surselor citate Weiner Ron a luat 5.000 de euro pentru misiunea din România, care reprezenta salariul primit de la firma Black Cube. Cei doi israelieni au primit o listă cu opt persoane pe care trebuaiu să le urmărească, printre care se afla procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi alte persoane apropiate acesteia, scrie Mediafax.

Cei doi au mărturisit în faţa procurorilor de unde sunt, cine i-a trimis, însă au spus că nu ştiu cine i-a angajat deoarece contractul lor s-a desfăşurat prin firma Black Cube, au mai spus sursele judiciare.

Potrivit aceloraşi surse, cei doi au fost iniţial citaţi de Parchetul General, care au dispus măsura controlului judiciar, ulterior dosarul fiind trimis la DIICOT.

Weiner Ron şi Geclowicz David se află, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti unde contestă arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Bucureşti.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat că în data de 3 aprilie procurorii au dispus reţinerea lui Weiner Ron şi Geclowicz David pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. Ulterior, Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor doi.

Sursa citată anunţă că există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice.

"În fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora", transmit procurorii DIICOT.

Reţeaua era bine organizată, iar potrivit datelor furnizate de procurori, căsuţele de e-mail ale unor apropiaţi ai Laurei Codruţa Kovesi au fost sparte .

"Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, după ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail.

În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron , introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei persoane vătămate", se arată în comunicatul DIICOT.

Persoanele care ar fi exercitat "actele de hărţuire în vederea intimidării" ar fi foşti agenţi ai serviciului de informaţii externe al Israelului, Mossad, şi aveau instrucţiuni clare să nu o contacteze direct pe Kovesi, au precizat surse judiciare, potrivit Mediafax.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticoruţie, Codruţa Kovesi, a declarat,  că presiunile foştilor agenţi Mossad au reprezentat "o încercare nereuşită de intimidare"
Surse apropiate anchetei au declarat că persoanele interesate de informaţii care o privesc pe Codruţa Kovesi ar fi vizate în dosare penale şi ar fi angajat firma Black Cube pentru a afla date despre procurorul şef al DNA. Black Cube este o companie care activează în domeniul Intelligence, fondată în anul 2010 de foştii ofiţeri de informaţii israelieni Dan Zorella şi Avi Zanus.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL