Coronavirus - România: 191102 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ALEGERI LOCALE 2020. Peste 100 de candidați s-au înscris în bătălia electorală pentru Capitală și primăriile de sector

Friday, 25 September 2020, 11:30 Sursă: Realitatea.net

Autor: Baragan Daniela

Pe toată durata sa, campania s-a derulat în plină stare de alertă, situație prelungită de curând, mai exact pe 15 septembrie, pentru a cincea oară consecutiv.

De departe, în Capitală, cea mai mare bătălie să dă pentru funcția de primar general, în cursă fiind înscriși 18 candidați.

Nici bătălia pentru un fotoliu de edil de sector nu este, însă, una ușoară. Potrivit Biroului Electorla Central (BEC), 20 de candidați s-au înscris în cursa pentru primăria Sectorului 1, 16 candidați pentru funcția de primar al Sectorului 2, 13 candidați pentru funcția de primar al Sectorul 3, nouă candidați pentru Sectorul 4, 11 candidați pentru Sectorul 5 și 16 la Sectorul 6.

În total, BEC a validat 103 candidaturi pentru funcţiile de primar din Bucureşti.

În ceea ce privește profilul candidaților la alegrile locale din acest an, printre aceștia se află ingineri, jurnalişti, medici, economişti, avocaţi, profesori sau actori, dar şi un controlor de trafic aerian, un ghid montan, un teolog, un antrenor, un ofiţer în rezervă, un diplomat, un politolog şi un şofer, potrivit Agerpres

 PRIMĂRIA CAPITALEI

Pentru fotoliul de primar al bucureștenilor candidează, în acest an, nume cunoscute de pe scena politică și culturală a țării.

Actualul edil general, Gabriela Firea, candidează pentru un al doilea mandat la conducerea Primăriei Generale. Principalul său contracandidat este candidatul unic al Dreptei, Nicușor Dan. Din păcate, bucureșetenii nu au avut parte de o dezbatere pe proiecte și programe între ce doi, și asta pentru că Gabriela Firea nu a dat curs invitațiilor la dezbatere lansate de contracandidatul său. 

Şi fostul preşedinte al României Traian Băsescu vrea să revină la Primăria Generală, susţinut de PNL şi Alianţa USR PLUS. Vă reamintim că Traian Băsescu a mai ocupat această funcţie înainte de a fi ales şef al statului, mai exact în perioada 2000 până în decembrie 2004, susținut de PD.

De asemenea, în cursa electorală a intrat şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Senatului.

Se vor "bate" pentru funcţia de primar al Capitalei, printre alții, şi actorii Florin Călinescu şi Bogdan Stanoevici, dar şi Ilan Laufer şi Alexandru Coita.

PRIMĂRIA SECTORULUI 1

Cei mai mulţi candidaţi sunt, anul acesta, la funcţia de primar al Sectorului 1, 20 la număr. Daniel Tudorache (PSD), actualul edil vrea un nou mandat, dar în cursă au intrat nume cunoscute în profesiile pe care le au, cum ar fi europarlamentarul Clotilde Armand (candidat din parte alianței USR-PLUS), fostul secretar de stat Ioana Constantin (PMP), medicul Adina Alberts (Alianța Pro București 2020), deputatul Andrei Gerea (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal)şi jurnaliştii Dan Bucura (independent) şi Adriana Bahmuţeanu (Partdiul Ecologist Român).

PRIMĂRIA SECTORULUI 2

Pe lista celor 16 competitori la funcţia de primar al Sectorului 2 se regăsesc un matematician, un programator, un sociolog, un psiholog, un ofiţer în rezervă, un antrenor şi un şofer, acesta din urmă reprezentând Partidul Oamenilor Credincioşi. Fostul primar Neculai Onţanu candidează din nou, de această dată din partea Alianţei Electorale ADER-PPU social-liberal. Onţanu, care a fost timp de 4 mandate primar al sectorului 2, a fost membru al Partidului Socialist al Muncii, apoi al PSD şi apoi al UNPR.

Şi actualul viceprimar al Sectorului 2 Dan Cristian Popescu a intrat în cursa electorală, din partea PSD.

PRIMĂRIA SECTORULUI 3

Zece bărbaţi şi trei femei s-au înscris în cursa pentru funcţia de primar al Sectorului 3. Între cei 13 candidaţi sunt actualul edil al sectorului, Robert Negoiţă, care a demisionat din PSD și s-a înscris în cursa pentru alegerile locale din 27 septembrie pe listele Alianței Pro București 2020, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu (PSD), directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru (PNL), şi lectorul universitar Mihail Neamţu. Candidează, de asemenea, doi jurişti, doi economişti, un grafician, un diplomat şi un antreprenor.

PRIMĂRIA SECTORULUI 4

Cei mai puţini candidaţi s-au înscris în cursa pentru fotoliul de primar al Sectorului 4 al Capitalei - nouă candidați. Actualul edil, Daniel Băluţă (PSD), mai vrea un mandat de primar. El este contracandidat, între alţii, de Ştefănel Dan Marin (PMP), care a fost pentru o perioadă primar interimar al Capitalei după suspendarea lui Sorin Oprescu. De asemenea, a intrat în cursă la Sectorul 4 şi jurnalistul de investigaţii Ovidiu Zară.

PRIMĂRIA SECTORULUI 5

La Sectorul 5 au revenit în competiţia electorală foştii primari Marian Vanghelie (Partidul Social Democrat Independent) şi Cristian Popescu Piedone (Partidul Puterii Umaniste). Tot aici candidează pentru un nou mandat actualul edil, Daniel Florea (PSD). De asemenea, au mai intrat în cursă secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Cristian Tudor Băcanu (PNL), senatorul Cătălin Lucian Iliescu (PMP) şi consilierul general Ion Valentin Voicu (ALDE).

PRIMĂRIA SECTORULUI 6

În Sectorul 6, pentru funcţia de primar candidează 16 persoane - patru femei şi 12 bărbaţi, nume cunoscute în politica românească sau persoane care au mai candidat de-a lungul vremii.

Actualul edil, Gabriel Mutu (PSD), vrea să obţină un nou mandat. El este contracandidat de liberalul Ciprian Ciucu (PNL), fost consilier general şi actual preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, de consilierul general ALDE Tudor Tim Ionescu şi de vicepreşedintele PMP Ştefan Viorel Florescu.

Vă reamintim că Guvernul a decis, pe 6 aprilie, printr-o ordonanță de urgență amânarea alegerilor locale pentru o dată ulterioară, respectiv prelungirea mandatului aleșilor locali și simplificarea procedurilor pentru depunerea listelor electorale ca urmare a pandemiei de coronavirus. România s-a aflat timp de 30 de zile, în perioada 16 martie-14 aprilie în stare de urgență. 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL