Dodon l-a convins pe Putin să declare 2019 "Anul Moldovei în Rusia"! Ce cadou i-a dus la Kremlin

 
Cadoul lui Dodon pentru Putin
Cadoul lui Dodon pentru Putin
Cadoul lui Dodon pentru Putin Cadoul lui Dodon pentru Putin

Președintele Moldovei Igor Dodon, aflat în vizită oficială la Moscova, a declarat că l-a convins pe liderul rus Vladimir Putin, să declare anul 2019 „Anul Republicii Moldova în Federația Rusă”, informează agenția TASS.Igor Dodon a declarat după întâlnirea cu Vladimir Putin că s-a ajuns la un acord ca 2019 să fie „Anul Moldovei în Federația Rusă" și ca anul 2020 va fi denumit "anul Rusiei în Republica Moldova".

Dodon i-a propus lui Putin să ia în calcul posibilitatea ca Rusia să finanțeze proiecte de infrastructură în Moldova. "De exemplu, de ce să nu reparăm drumul care leagă Chișinăul de Tiraspol? Vladimir Vladimirovich [Putin] a spus că ideea i se pare interesantă și se vor gândi să o pună în practică", a declarat Dodon presei

Igor Dodon nu s-a dus cu mâna goală la Putin. Acesta i-a dat o carte religioasă, scrisă de către mitropolitul Bănulescu Bodoni, potrivit Unimedia.

Pe pagina personală, președintele Moldovei spune că a discutat cu Putin relații bilaterale:

„În cadrul dialogului au fost încheiate acorduri privind următoarele domenii specifice:

1. Au fost de acord să întreprindă acțiuni concrete comune pentru creșterea exportului de bunuri moldovenești pe piața rusă, inclusiv îndepărtarea de la 1 ianuarie 2019 a taxelor vamale la exportul către Rusia a următoarelor produse moldovenești: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine și etc), conserve de fructe și legume și produse vitivinicole.

2. Am fost de acord în prealabil să continuăm implementarea măsurilor de amnistiere pentru moldovenii care lucrează în Federația Rusă care au încălcat, dintr-un motiv sau altul, legislația rusă privind articolul 26. Amnistia pentru acest articol a beneficiat deja de zeci de mii de cetățeni ai țării noastre. De asemenea, am fost de acord să luăm noi măsuri privind amnistia cetățenilor Republicii Moldova în baza articolului 27 din legislația privind migrația Federației Ruse. Acest aranjament va intra în vigoare cu începere la 1 ianuarie 2019.

3. Am discutat în detaliu posibilitatea atragerii de investiții rusești în implementarea proiectelor de infrastructură în interesul locuitorilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului.

4. În cadrul dezbaterii privind problemele din domeniul cooperării umanitare, acestea au ajuns la un acord de declarare a anului 2019, Anul Moldovei în Rusia, iar anul 2020, anul Rusiei în Moldova, și elaborarea unui plan de activități comune. El a făcut apel la Președintele Federației Ruse să ia în considerare posibilitatea creșterii semnificative a numărului de burse pentru cetățenii moldoveni care doresc să studieze la universitățile ruse, începând cu anul universitar următor", se arată în postare.

Dodon și-a exprimat „recunoștința sinceră față de Vladimir Vladimirovici Putin" pentru asistența tehnică acordată direct administrațiilor locale pentru îmbunătățirea activităților administrative și de afaceri.

Dodon l-a asigurat pe președintele rus că majoritatea absolută a cetățenilor moldoveni susțin politica de menținere a relațiilor prietenoase cu Rusia și a consolidării parteneriatului strategic moldo-rus.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?