Traian Băsescu a găsit soluția pentru autostrada Comarnic-Brașov

 

Fostul președinte al țării consideră că singura soluție pentru construcția celebrei deja autostră este doar obținerea unei finanțări de la Banca Europeană pentru Investiții și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Băsescu a spus că UE nu finanțează această parte de drum, pentru că este considerat o continuare a contractului Bechtel, Brașov - Borș, atribuit fără licitație, încălcând astfel legislația europeană.

Fost președinte, dar și ministru al Transporturilor, Traian Băsescu spune că autostrada Comarnic - Brașov este o lucrare foarte greu de executat, pentru că relieful este variat.

"Este o lucrare foarte grea, pentru că treci prin munți, pe sub râul Prahova. Acum 19 ani am făcut tronsonul Ploiești - Comarnic la patru benzi, cu acele plăcuțe cu "Aici sunt banii dumneavoastră". Nu este finanțabil acest tronson de stradă de către UE, pentru că este considerat o continuare a contractului Bechtel, Brașov - Borș. Acest contract fiind atribuit fără licitație nu se încadrează în criteriile de finanțare din bani europeni.

Au făcut un lucru bun anulând finanțăarea acestei lucrări în PArteneriat Public Privat (PPP). Este cel mai scump mod de construi, iar Ungaria a naționalizat deja o autostradă, pentru că în PPP cel care construiește trebuie să vină cu banii, nicio firmă nu poate lua credite. Schiavo Campo este un italian, de la BEI, cu care am făcut tot programul de reabilitare existent în România.

De esemenea, finanțarea porțiunii București - Cernavodă e facut tot cu Schimavo Campo. Acest om a venit la solicitarea mea să-și deschidă o agenție în România. Am reușit finanțera primului tronson din autostrada București - Cernavodă și a venit cu soluția pentru Brașov - Comarnic. Specialștii de la BEI și BERD au făcut caietul de sarcini și au spus: "Doar în aceste condiții finanțăm". Problema majoră a fost transparența licitării și a atriburii. L-a modificat domnul Șova și apoi au plecat. 

Dacă Dăncilă vrea să facă această sutrostradă, ar trebui să sune la BEI, cere cu Schiavo Campo, îl cheamă în țară, eventual își cere scuze de inadvertențele lui Șova, iar autostrada sunt convins că va fi finanțată. BEI înseamnă că-ți oferă un credit pe 25 de ani, cu o perioada de grație 5, au cele mai scăzute dobanzi, 1,2 1,3%. PPP era un act gangsteresc la adresa bugetului.


Alternativa e greu de făcut înainte lui Comarnic - Brașov. Dăncilă trebuie să mearga la plimbare cu proiectul în CSAT, pentru că vrea să-l declare de importanță națională și asta i-ar permite o angajare fără licitație. Trebuie respins așa ceva.
Avem 14.000 de kilometri de drumuri și niciunul nu s-a făcut fără licitație",  a declarat Traian Băsescu.

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Toni
23 Jul 10:27
Traian Basescu ,vii dumenata sa dai idei cum s epoate cosntrui autostrada Comarnic- Brasov, l-ati adus pe acest individ de Florian Coldea d ela SRI Arad si l-ai cocotat inf rutnea celui mai improtant serviciu de informatii din ROMANIA. Stiti ce spunea primul misntiru Victor Ponta iar dume navoastra ca PRESEDITNE ,Coldea catre Victor Ponta daca faci autostrada te bag la puscatie. daca un sef de serviciu de infromatii ii spune asa ceva unui prim misnitru si Dumneata Nu ai reactioant deloc inseamna ca dumenata ai fost complcie cu acel Flrtoan Coldea.Si culmea l-ati decorat de l maior la ditamai general locotenent cu trei stele,pemntru ce merite, sa amenitne un prim misnitru dina ceea perioada,ca doar eram in 2013. Jalnic, mode de compeotament ca presedinte ati avut si veniti acum si ne dati lectii, chair Nu av este rusine ????? Ati taiat salrii si pen sii si at recapitlaizat bancile,de ce nu lea-ti obligat prin mijloace legale pe acest banci care se lafaie in profituri uriase la nivel de Romania ???? daca taceati filozof ramaneati domnule fost presedinte Traian basescu !!!!!!
Răspunde
0 0
Cotroaza Gheorghe
23 Jul 09:51
D-le Basescu, in 10 ani de presedentie nu ati avut nici o idee legata de aceasta autostrada. Acum va vin ideile ? Jalnic....
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?